Sensibilitate dentara de la inghetata

Aveti dintii sensibili? Cauzele ce pot provoca sensibilitate pot fi multiple, incepand de la mancarurile acide si pana la anumite paste de dinti.

Mancatul inghetatei va face sa spuneti “au” sau tresariti cand va spalati pe dinti sau cand folositi ata dentara? Ati putea avea ceea ce ce se numeste sensibilitate dentara, dar nu trebuie sa suportati durerea! Din potriva, exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a diminua sensibilitatea dentara si pentru a va imbunatati igiena orala.

Mai jos, sunt enumerate cateva din motivele ce pot duce la sensibilitate dentara si pasii pe care ar trebui sa ii urmati pentru a va ameliora durerea:

  • Periati cu prea multa forta. Uneori, sensibilitatea dentara se datoreaza periajului cu prea multa forta sau din cauza unei periute de dinti ce au perii prea duri, fiind aspra/rigida. De-a lungul timpului, puteti pierde din stratul protectiv al dintilor si puteti expune canaliculii dentinari care pot transmite sensibilitate la nervii dentari. Cand acesti canaliculi sunt expusi, lichidele fierbinti sau reci sau mancarurilor lipicioase sau acide, poate provoca sensibilitatea dentara si discomfortul pe care-l induce aceasta. Cea mai simpla solutie este schimbarea periutei de dinti cu una cu perii soft sau ultra-soft, periajul fiind facut fara brutalitate.
  • Mancati mancaruri acide. Atunci cand calea spre nervii dentari este expusa, mancarurile acide precum sosul de tomate, lamaile, grapefruitul, portocalele, kiwi si muraturile, pot cauza durere. Deci, eliminati din dieta dvs. alimentele la care stiti ca apare durerea.
  • Sunteti o “masina de macinat”. Scrasnitul din dinti poate duce la pierderea smaltului, desi acesta este cel mai puternic tesut din organism, avand o duritate aproape la fel de mare ca diamantul. Prin scrasnit se expune dentina, stratul mijlociu al dintilor care contine canaliculii dentinari care transmit orice stimul extrem spre nervi. Vorbiti cu dentistul dumneavoastra in legatura cu o varianta de tratament pentru a preveni scarsnitul (o varianta de tratament des intalnita, este gutiera).
  • Folositi o pasta de dinti pentru albire. Deoarece estetica dentara devine tot mai la moda, multi fabricanti adauga in pastele de dinti, substante pentru albirea dintilor, acest lucru ducand la sensibilizarea dintilor – acest lucru nu se intampla la toti pacientii ci doar la cei care au un smalt mai slab calitativ. Daca pasta dvs. de dinti ar putea fi vinovata de sensibilitatea dentara, luati in considerare inlocuirea acesteia.
  • Sunteti dependent de apa de gura. Ca si pasta de dinti pentru albire, unele ape dentare contin alcool si alte chimicale care va pot face dintii mai sensibili, in special daca dentina este expusa. Solutia pentru aceasta problema este incercarea unei ape de gura neutre sau pur si simplu sariti peste acest pas si fiti mult mai sarguincios cu periajul dentar si folositi constant ata dentara.
  • Aveti o patologie gingivala. Recesiunile gingivale care cresc odata cu varsta (in special daca nu ai tinut pasul cu igiena dentara sau daca periati prea des si mult prea agresiv), poate cauza sensibilitate dentara. Prin recesiune gingivala se intelege faptul ca gingia s-a retras de pe dinte si este expusa radacina dintelui.
  • Aveti placa bacteriana excesiva. Scopul periajului si folosirii atei dentare este indepartarea placii care se formeaza pe dinti dupa mese. O depunere excesiva a placii dentare poate cauza subtierea smaltului. Din nou, dintii dvs. pot deveni mult mai sensibili odata ce isi pierd protectia.
  • Ati avut o interventie stomatologica. Dintii devin de obicei mai sensibili dupa ce ati stat in scaunul dentistului. Este ceva normal sa ai o anumita sensibilitate dupa un tratament de pe canal, o extractie dentara sau dupa aplicarea unei coroane dentare. Daca durerea persista, vorbiti cu medicul dumneavoastra curant deoarece s-ar putea sa fie nevoie de o reinterventie.
  • Dintele dvs. este crapat. Un dinte crapat sau rupt poate cauza o durere mai mare decat cea provocata de sensibilitatea dentara. Dentistul dvs. va trebui sa evalueze dintele si sa decida tratamentul corespunzator.
  • Prezenta cariilor recurente. Pe masura ce inaintati in varsta, plombele se pot deteriora sau fractura la nivelul marginilor. Este mai usor pentru bacterii sa se acumuleze la nivelul acestor fisuri care pot cauza acumularea de acid si pierderea smaltului. Prezentati-va la stomatolog daca banuiti ca una, sau mai multe, din plombe pe care le aveti sunt deteriorate sau fisurate. Controlul periodic la medicul dentist poate preveni aceasta problema.

Sensibilitatea dentara este tratabila. De fapt, ati putea descoperi ca folosirea unei paste de dinti special conceputa pentru dintii sensibili ajuta. Cu toate acestea, ele nu functioneaza pentru toata lumea.

Daca sensibilitata dvs. dentara este excesiva si persista indiferent de ceea ce faceti, vizitati-va dentistul pentru o evaluare. Impreuna cu alte tratamente posibile, el ar putea aplica un gel cu continut ridicat in fluor la nivelul portiunilor dentare unde ati dezvoltat sensibilitatea cea mai ridicata, pentru a va intari smaltul si pentru a reduce durerea.

Si desigur, doar o vizita la stomatolog poate determina cauza exacta a problemelor dumneavoastra dentare si care este cea mai potrivita varianta de tratament pentru tratarea acestora.