Limba neagra piloasa

Limba piloasa este caracterizata de o hiperplazie si o hiperkeratinizare a papilelor filiforme, pe arii mai restranse sau generalizata, care dau limbii un aspect pilos. Zonele hiperplazice sunt de culoare variabile, de la alb-galbui la maroniu sau brun inchis.

Care este cauza aparitiei?
Etiologia acestei afectiuni este inca necunoscuta. Totusi, cauzele incriminate sunt fumatul, lipsa de igiena, antibioticoterapia topica ce duce la perturbarea florei microbiene. Alungirea si hiperplazia papilelor filiforme poate crea un mediu favorabil dezvoltarii germenilor anaerobi producatori de pigment, care, impreuna cu oxidarea keratinei in exces, dau un aspect brun inchis al leziunii. Pana in prezent, nu a putut fi identificat un germen specific incriminant in aparitia limbii piloase.

Care sunt simptomele?
Limba piloasa este in general asimptomatica, rareori pacientii acuzand tulburari subiective. Ei se prezinta la medic de cele mai multe ori datorita aspectului inestetic al limbii.

Cum se trateaza limba piloasa?
Tratamentul consta in combaterea obiceiurilor producatoare (fumat, lipsa de igiena etc.) sau intreruperea antibioticoterapiei topice. Deseori, insa, cauzele sale fiind necunoscute, tratamentul este doar simptomatic. Ca si tratamente se pot enumera: keratoliticele – acid salicilic 5-10% in aplicatii locale sau tratamentul cu vitamina A acida. Uneori, cu toate tratamentele efectuate, limba piloasa poate persista un numar de ani sau poate disparea spontan.