Utilizarea apelor de gura ce contin gluconat de clorhexidina este recomandata inainte si dupa interventiile chirurgicale efectuate la nivelul cavitatii bucale. Clorhexidina este un agent antimicrobian binecunoscut, ce reduce formarea placii bacteriene, combate gingivita si infectiile orale cu Candida, reducand, de asemenea, si halena.

Desi este eficienta asupra microorganismelor gram negative si gram pozitive, respectiv asupra levurilor, clorhexidina nu determina dismicrobisme, pastrand echilibrul in microflora normala a cavitatii bucale.

In chirurgia orala clorhexidina este utilizata nu doar pentru calitatile sale bacteriostatice si bactericide, ci si datorita beneficiilor oferite in vindecarea plagilor. Astfel, solutia se utilizeaza inainte si dupa efectuarea interventiei chirurgicale, prevenindu-se astfel infectiile si facilitandu-se procesul de regenerare.

De asemenea, in numeroase cabinete de medicina dentara, apa de gura cu clorhexidina se foloseste inainte de orice tratament de specialitate, in scopul reducerii concentratiei de germeni la nivelul cavitatii bucale.

Indicatiile majore ale gluconatului de clorhexidina raman insa gingivitele moderate si severe, pentru care tratamentul se poate prelungi pana la cel mult 2-3 saptamani (cu 2 clatiri zilnice, intrucat efectul substantei active dureaza aprox. 12 ore). Pacientii care prelungesc perioada tratamentului deseori se plang se tulburari ale senzatiei gustative sau de gust amar, de colorarea dintilor si a limbii si de sensibilitatea ori jena la nivelul limbii.

In momentul de fata pe piata se comercializeaza numeroase marci de apa de gura continand gluconat de clorhexidina. Printre ele se numara Corsodyl, Chlorohex, Peridex, Periogard, Curasept, Eludril.