Regenerarea tisulara ghidata, prescurtata RTG, este o interventie chirurgicala ce porneste de la necesitatea refacerii osului alveolar, ligamentelor parodontale si cementului radicular, concomitent cu blocarea proliferarii tesutului epitelial in interiorul defectelor osoase.

Regenerare tisulara ghidata (RTG)Pentru a exclude tesuturi specifice, in cursul fazei de vindecare a unui defect parodontal tratat chirurgical, s-au dezvoltat dispozitive parodontale denumite, in mod obisnuit, bariere sau membrane pentru regenerare tisulara.

Membranele folosite pentru regenerarea tisulara ghidata, trebuie sa actioneze ca un biomaterial si sa indeplineasca anumite conditii:

  • biocompatibilitate – capacitatea de a fi eficace fara a induce interactiune nedorita intre corp si material;
  • excludere celulara – sa constituie o bariera pentru celulele epiteliale si sa furnizeze un spatiu adecvat pentru regenerarea osului alveolar, ligamentului si cementului;
  • mentinerea spatiului – sa posede proprietati mecanice si/sau structurale ce permit membranei sa reziste la fortele exercitate asupra sa si sa previna colapsul tesuturilor moi;
  • integrare tisulara – incorporarea in membrana de elemente tisulare care permit integrarea acesteia in tesuturi;
  • usurinta in utilizare – sa poata fi aplicata usor, astfel incat sa se evite plasarea incorecta sau inadecvata cat si procedurile laborioase;
  • activitate biologica – sa dea reactii tisulare minime, sa nu provoace fenomene alergice, sa reziste la agresiunea microbiana, sa permita schimbul de fluide, sa fie bun suport pentru antibiotice si factori de crestere, sa fie resorbabila intr-o perioada de timp suficienta pentru regenerarea tisulara.

La ora actuala sunt comercializate doua tipuri de membrane: rezorbabile si nerezorbabile.

Indicatiile si contraindicatiile RTG
Indicatii:
– locale: leziuni infraosoase cu 2-3 pereti; leziuni inter-radiculare grad II si III;
– generale: pacienti cu stare generala buna; pacienti cooperanti; cu raspuns tisular bun la reevaluare.

Contraindicatii:
– locale: alveoliza orizontala; leziuni infraosoase largi si cu adancime redusa; gingie atasata insuficient apical de baza defectului (< 2mm);
– generale: stare generala afectata; pacienti necooperanti; fumatori.

MEMBRANELE NERESORBABILE utilizate in RTG
Avantaje: isi pastreaza integritatea structurala pe toata perioada mentinerii; permit un control al timpului de aplicare;

Dezavantaje: necesita o a doua interventie pentru indepartarea ei; pun probleme legate de cost, acceptarea de catre pacient, recuperare tisulara postoperatorie.

Se cunosc urmatoarele tipuri de membrane neresorbabile: Gore-Tex (politetrafluoretilen expandat), TefGen – FD (politetrafluoretilen non-poros), BioBrane (membrana compozita din retea de nylon colata pe o membrana siliconica semipermeabila si acoperita cu peptide colagene).

MEMBRANELE RESORBABILE utilizate in RTG
Avantaje: nu necesita manopera suplimentara pentru indepartare, reduc disconfortul pacientului, timpul si costul manoperei, elimina consecintele potentiale ale manoperei chirurgicale.

Dezavantaje: ofera control limitat al perioadei de aplicare (nu se poate previziona rata de disolutie tisulara a membranei); pentru a fi eficace trebuie sa-si mentina structura o anumita perioada de timp (minim 4 saptamani). Pot produce reactii tisulare inflamatorii in cursul procesului de resorbtie.

Se cunosc urmatoarele tipuri de membrane resorbabile: naturale (Bio Ment – colagen; Paroguide – colagen), sintetice (Guidor – acid polilactic; Resolut – acid lactic + acid glicolic; Atrisorb – polimer polilactic).

In cele mai multe cazuri, membranele trebuiesc asociate cu materiale de aditie, mai ales in urmatoarele cazuri: leziunile infraosoase au doar 2 pereti, leziunile inter-radiculare au alveoliza verticala a septului, leziuni cu potential de regenerare scazut.

Produse utilizate in asociere cu membrane pentru combaterea defectelor osoase
OS UMAN
Autogrefe: extraorale sau intraorale
Alogrefe: os proaspat, congelat; os liofilizat; os liofilizat demineralizat.

SUBSTITUIENTI DE OS
Xenogrefe: derivati de hidroxiapatita bovina (Bio-0os, OsteoGraph/N); carbonati de calciu din coral (Biocoral);
Grefe aloplaste: polimeri; bioceramice.

Grefele aloplaste bioceramice pot fi:

  1. fosfat tri si tetracalcic: resorbabil sau neresorbabil (Synthograft, Frialit);
  2. hidroxiapatita: resorbabila si neresorbabila (Interpore 200, Permagraft, Periograf, Calcitite, Osprovit, Algipore, Bioapatit);
  3. combinate (Alotrpoat 50).

Terapia de regenerare tisulara ghidata cu derivate din matricea proteica a smaltului – EMDOGAIN

Proteinele din matricea smaltului au potential de a induce regenerarea cementului acelular. Ca urmare, s-a dezvoltat EMDOGAIN (Biora – Suedia), material ce contine proteine din familia amelogeninei, constituient hidrofob al proteinelor matricei smaltului care agrega si devin insolubile la pH fiziologic si temperatura corpului, obtinut din proteinele matricei smaltului din sacul folicular al molarilor si premolarilor de porc.

Utilizarea EMDOGAIN s-a constatat ca duce la regenerarea parodontala (cement radicular, ligament parodontal si os alveolar) in conditiile in care nu se interpun bariere fizice pentru crearea spatiului parodontal.