Durerea de dinti poate fi cauzata de:

  • carii dentare
  • infectii dentare
  • fractura dentara
  • obturatie coronara deteriorata
  • miscari repetitive, cum ar fi mestecarea gumei
  • inflamatii gingivale
  • probleme de natura parodontala

Simptomele unei dureri de dinti pot include:

  • durere care poate fi ascutita, pulsatila sau constanta. La unii oameni, rezulta durere numai atunci cand este aplicata presiunea pe dinte.
  • marirea de volum a zonei din jurul dintelui
  • febra sau dureri de cap

Mergi la dentist imediat cand ai o durere de dinti, mai ales daca:

  • durerea dureaza mai mult de una sau doua zile
  • durerea este severa
  • apare febra, durerile de urechi sau durere la deschiderea gurii

Identificarea corecta si tratamentul infectiilor dentare sunt importante pentru a preveni raspandirea acestora in alte parti ale fetei si craniului si eventual, chiar in  fluxul sanguin.

Pentru a trata durerile de dinti, medicul stomatolog va obtine mai intai istoricul medical si va efectua un examen fizic. Medicul te va intreba cand a inceput durerea, cat de severa este, si cum reactioneaza la stimuli. Medicul dentist va examina gura, dintii, gingiile, maxilarul, limba, gatul, sinusurile, urechile, nasul si gatul. Este posibil sa faci radiografii pentru a vedea care este cauza durerii.

Ce tratamente sunt disponibile pentru o durere de dinti?

Tratamentul pentru o durere de dinti depinde de cauza. In cazul in care o carie cauzeaza durerea de dinti, medicul dentist o va curata si o va obtura coronar ajungandu-se pana la extractia dintelui, daca este necesar. Este posibil sa fie nevoie de o obturatie de canal, in cazul in care cauza durerii de dinti este determinata de o afectare a nervului dintelui. Cariile extinse ce patrund interiorul dintelui, pot provoca o astfel de infectie. Un antibiotic poate fi prescris in cazul in care exista febra sau modificarea de volum a maxilarului.

Cum pot fi prevenite durerile de dinti?

Din moment ce majoritatea sunt rezultatul cariilor dentare, o buna ingrijire orala poate preveni durerile de dinti. Bunele practici de igiena orala constau in periaj regulat cu o pasta de dinti cu fluor, folosirea atei dentare o data pe zi, clatire de doua ori pe zi cu o apa de gura antiseptica si vizita la medicul stomatolog de doua ori pe an pentru consult si curatare profesionala. In plus fata de aceste practici, consuma alimente cu continut scazut de zahar si intreaba medicul dentist despre materiale de etansare si aplicatii cu fluor.

Prevenirea cariilor dentare

Cariile dentare inseamna distrugerea structurii dintelui si pot afecta atat smaltul (stratul exterior al dintelui) cat si stratul de dentina.

Cariile se produc atunci cand produsele alimentare ce contin carbohidrati (zaharuri si amidon) cum ar fi painea, cerealele, laptele, sucurile, fructele, prajiturile sau bomboanele sunt lasate pe dinti. Bacteriile care traiesc in gura digera aceste alimente, transformandu-le in acizi. Bacteriile, acidul, resturile alimentare si saliva se combina pentru a forma placa bacteriana care se lipeste de dinti. Acizii din placa dizolva suprafata smaltului dintilor, creand gauri in dinti, numite carii. De aceea o igiena riguroasa (de 2 ori pe zi) este indicata ca principala metoda de preventie.

De retinut ca vizita la stomatolog o data la 6 luni este cea mai buna metoda de a sti ce se mai intampla in gura ta.

Sigilarile dintilor (atat pentru adulti cat si pentru copii) sunt o alta metoda ce poate impiedica aparitia cariilor.