Cheilita actinica (intalnita si sub denumirea de cheilita solara) este o afectiune sau o stare pre-maligna aparuta la nivelul rosului buzei inferioare datorita actiunii indelungate a razelor ultraviolete. Apare in special la barbati care prin natura profesiei lor sunt expusi perioade indelungate de timp la razele solare (agricultori, pescari, constructori etc.), in special la cei cu ten deschis. Femeile sunt mai protejate datorita profesiei sau folosirii mai frecvente a cremelor de buze. Cheilita actinica este asemanatoare keratozelor actinice ca fiziopatologie si evolutie.

Cheilita actinica

Cum arata cheilita actinica?
Leziunea apare in general dupa varsta de 40 de ani, are o evolutie lenta, asimptomatica. Treptat, rosul de buze capata un aspect atrofic, subtiat, uneori cu zone de eroziune ce se pot acoperi cu cruste serohematice. Alteori, arii keratozice pot aparea in asociere cu zonele de atrofie. In alte situatii, limita dintre rosul de buza si tegument se sterge, iar mucoasa sufera un proces de ‘epidermizare’, devenind asemanatoare pielii. In alte cazuri, pe epiteliul ingrosat apare o tendinta de descuamare, de exfoliere reactionala. Pe acest fond lezional polimorf pot aparea ulceratii sau zone ulcero-proliferative, sugestive pentru o leziune displazica, mai ales in cazul pacientilor fumatori.

Tratament
Pacientul ce sufera de cheilita solara trebuie sa evite expunerea la soare, sa foloseasca creme cu factor de protectie marit si sa aplice local Vitamina A. In cazul in care leziunile raman nemodificate dupa tratament, se recomanda examenul biopsic cu stabilirea gradului de displazie. Daca leziunea este extinsa, displazica, se recurge la indepartarea chirurgicala a mucoasei compromise insotita de plastia zonei.