gingivita hipertrofica

Sursa foto: elementsofmorphology.nih.gov

Gingivita hipertrofica este o crestere de volum de natura inflamatorie provocata ca urmare a expunerii prelungite la placa bacteriana. Factorii ce favorizeaza acumularea si retentia de placa sunt: periajul dentar incorect sau absenta acestuia, prezenta cariilor dentare, prezenta dintilor ce au rotatie/versie si a celor inghesuiti ce nu permit o igienizare corecta (nici macar cu ata dentara).

Semne clinice – hipertrofia inflamatorie cronica debuteaza sub forma unei usoare tumefieri a papilei interdentare si/sau a marginii gingivale si in stadiile initiale apare sub forma unui burelet in jurul coletului dentar care creste in dimensiune pana acopera o portiune din coroana. Aceasta crestere de volum este in general marginala sau papilara si poate fi localizata sau generalizata. Cresterea de volum este lenta si nedureroasa pana in momentul in care se complica – eveniment acut sau traumatism.

Uneori se poate manifesta sub forma unei mase sesile sau pediculate, asemanatoare cu o tumora, situata fie interproximal fie la nivelul gingiei marginale/atasate.

Frecvent, hipertrofia gingivala apare la persoanele care au respiratie orala, cand gingia apare rosie, edematoasa, lucioasa, mai ales la nivelul regiunii maxilare anterioare.