Diga este o metoda de izolare eficienta a dintilor care urmeaza a fi tratati endodontic sau restaurativ, fata de mediul umed al cavitatii orale (saliva, sange etc.).

Pentru a aplica eficient sistemul de diga, trebuie respectati urmatorii pasi:
– se curata dintele in totalitate;
– se vor elimina marginile taioase;
– se lubrifiaza zonele susceptibile iritatiilor;
– se stabilieste, pe folia de cauciuc, locurile viitoarelor orificii cu ajutorul sablonului, direct pe dinti sau pe modelul de studiu (daca acesta exista);
– se aplica diga.

Montarea digii ce poate face diferit, in functie de tipul de clama utilizata: in cazul utilizarii clamelor cu aripioare, diga se aplica o data cu aceasta; in cazul utilizarii clamelor fara aripioare, se aplica mai intai clama si apoi folia de cauciuc; se aplica prima data folia de cauciuc si se mentine pe camp cu ajutorul atei dentare sau cu alte mijloace, dupa care se aplica clama de diga; aplicarea clamei fara aripioare impreuna cu folia de cauciuc.

Dupa aplicarea foliei de cauciuc si imobilizarea acesteia cu ajutorul clamelor, se aplica dam-ul (rama sistemului de diga). Se adapteaza cauciucul, se perforeaza in dreptul pintenilor si apoi se pozitioneaza si se tractioneaza spre exterior.

Citeste si “Ce este diga si ce cuprinde sistemul de diga”?

VIDEO. Cum se face nodul din ata dentara pentru fixarea foliei de diga