Diga este cel mai eficient sistem de izolare a campului operator folosit in timpul tratamentelor stomatologice pentru a evita contaminarea dintelui cu saliva sau sange. Sistemul de diga are cinci parti componente: cauciucul, rama, clamele de prindere, clestele perforator si forcepsul.

Cauciucul (rubber) este o foita subtire, de unica folosinta si sterila, in cele mai multe cazuri de forma patrata. Poate avea diferite dimensiuni, grosimi si culori (cele mai intalnite fiind cele pe albastru si verde).

Rama (dam) este un cadru metalic sau din plastic de care se fixeaza cauciucul. Aceasta rama are forma de “U” si este prevazuta cu pinteni care ajuta la prinderea cauciucului intr-un mod eficient. Este de preferat ca rama sa fie din plastic deoarece este radiotransparenta si nu interfereaza cu imaginea radiografica.

Clamele au rolul de a prinde cauciucul pe dintele la care se efectueaza tratamentul si de a realiza retractia gingivala. Acestea sunt de mai multe tipuri: clame cu patru puncte de fixare, clame circumferentiale, clame cu sau fara aripioare, clame de fixare si retractie, clame Schultz, clame cu prelungiri. Cele mai intalnite clame in practica stomatologica sunt clamele Ivory.

– La maxilar, se utilizeaza clamele Ivory nr. 0 sau 2 pentru incisivi, nr. 00 pentru incisivii laterali, nr. 2 pentru canini si premolari, nr. 3 sau nr. 4 pentru molari.

– La mandibula, se utilizeaza clamene Ivory nr. 0 sau nr. 00 pentru grupul incisiv, nr. 2 pentru canini si premolari si nr. 12, nr. 13, nr. 14 pentru molari.

Clestele perforator este un instrument prevazut cu doua brate: bratul superior – pe care se afla un ic perforator; bratul inferior – pe care se afla un disc mobil in sensul acelor de ceasornic, prevazut cu orificii de dimensiuni diferite in care patrunde icul in momentul actionarii clestelui.

Forcepsul este instrumentul cu care se indeparteaza bratele clamelor de diga si cu ajutorul caruia se aplica peste convexitatile dintilor.

VIDEO de prezentare a sistemului de diga: