Cazul I

Un pacient in varsta de 23 de ani s-a prezentat acuzand un defect estetic la nivelul incisivului lateral maxilar. Istoria sa dentara a evidentiat faptul ca un accident i-a provocat o fractura coronara la nivelul incisivului lateral maxilar. A fost aplicat un pivot metalic pentru restaurarea protetica coronara aplicat dupa tratamentul endodontic. Cu toate acestea restuararea a esuat dupa doi ani. Dupa examinarea clinica si radiologica acesta a fost diagnosticat cu incisiv lateral fracturat la nivelul maxilarului.

A fost creat un spatiu in canalul radicular pentru a permite inserarea pivotului din fibre, dintele a fost gravat cu acid fostoric 34,5% (Vococid, Voco, Cuxaven, Germania).Dupa slefuirea pivotului cu o freza diamantata si dupa curatarea tesutuilor dentinare cu ajutorul unei feze din carbura de tungsten, dintele a fost gravat cu un adeziv (Scotchbond Multipurpose 3MESPE). Apoi s-a introdus pivotul in canalul radicular.

Au fost masurate grosimea si inaltimea coronara si a fost deteriminata astfel inaltimea fibrealor de polietilena. In cele din urma restaurarea a fost finalizata prin intermediul rasinilor compozite. Procedurile de polisare si finisare au fost realizate cu ajutorul discurilor abrazive.