Fluoroza dentara reprezinta o afectare estetica a dintelui. Aceasta este cauzata datorita unei expuneri indelungate la fluor in primii 8 ani de viata, interval in care majoritatea dintilor permanenti se formeaza.

Dupa eruptia dintilor, cei care sunt afectati de fluoroza sunt usor discromati. Spre exemplu, pot exista pete albe dantelate pe care doar dentistul le poate detecta, iar in cazurile mai severe dintii pot prezenta:

  • Pete – variind intre galben si maro inchis
  • Iregularitati de suprafata
  • Concavitati marcante

Cat de raspandita este fluoroza?

Acesta afectiune a atras atentia la inceputul secolului 20. Cercetatorii au fost surprinsi de prevalenta ridicata a ceea ce se numea “pata maro de Colorado” pe dintii celor nascuti in Colorado Springs. Petele erau produse de concentratia crescuta de fluor existent in reteaua de apa potabila. Persoanele cu astfel de pete aveau, suprinzator, rezistenta crescuta la carie. Aceasta descoperire a dus la introducerea de fluor in apa potabila dar intr-o concentratie care impiedica aparitia flourozei si in acelasi timp ajuta la cresterea rezistentei la carie.

Fluoroza afecteaza aproximativ un american din patru cu varsta cuprinsa intre 6 si 49 de ani. Prevalenta cea mai ridicata este in randul adolescentilor cu varsta intre 12 si 15 ani. Marea majoritate a cazurilor are un caracter usor, 2% un caracter moderat, iar mai putin de 1% au un caracter sever. Cercetatorii au observat ca incepand cu mijlocul anilor ’80, prevalenta fluorozei la adolescentii intre 12 si 15 ani a crescut.

Cauzele fluorozei

Principala cauza este utilizarea inadecvata a produselor de igiena orala pe baza de fluor, cum ar fi pasta de dinti sau apa de gura. Uneori, copiilor li se pare bun gustul pastei de dinti cu fluor incat o inghit in loc sa scuipe.

O alta cauza care poate duce la aparitia fluorozei, o reprezinta administarea in doza mult mai mare decat cea prescrisa, a suplimentelor de baza de fluor, administrate in primii ani ai copilariei.

Nivelul de fluor in apa potabila

Fluorul se gaseste in mod natural in apa, iar o concentratie peste nivelul recomandat in apa potabila poate duce la cresterea riscului de aparitie a fluorozei. In comunitatile unde nivelul de fluor este mai mare de 2 ppm (parti-per-milion), CDC-ul (Centrul pentru controlul si preventia bolilor) recomanda parintilor sa gaseasca o sursa alternativa de apa pentru copiii lor.

In 2011, datorita ingrijorarilor cum ca concentratia de fluor pe care o primesc copiii este prea mare, departamentul de sanatate si servicii umane a recomandat scaderea concentratiei in apa potabila.

Simptomele fluorozei

Simptomele pot varia de la pete sau dungi care sunt greu observate, pana la pete maro-inchis si smalt rugos cu zone concave care sunt greu de indepartat. Dintii care nu sunt afectati de fluoroza au un aspect lucios, perlat si au o culoare alb pala.

Contactati medicul stomatolog daca observati la copilul dumneavoastra pete albe sau daca unul sau mai multi dinti prezinta discromie.

Incepand cu anii ’30, medicii stomatologi au clasificat severitatea fluorozei utilizand urmatoarele categorii:

  • Discultabil: smaltul prezinta mici puncte albicioase sau, ocazional, pete albicioase;
  • Foarte usor: mici zone opace, albicioase care se extind pe mai putin de 25% din suprafata dintelui;
  • Usor: zone alb-opace care se extind pe mai putin de 50% din suprafata dintelui;
  • Moderat: zone alb-opace care se extind pe mai mult de 50% din suprafata dintelui;
  • Sever: toata suprafata smaltului este afectata. Dintii pot prezenta concavitati.

Sursa articolului: www.webmd.com