1. Obiectiv: Descrierea tratamentului pentru doi pacienti care au coroanele incisivilor maxilari fracturate in urma unui tratament endodontic.

2. Metoda: Cei doi pacienti in varsta de 23 si 19 ani s-au prezentat la clinica Universitatii de Medicinca Dentara din Ataturk cu fracturi coronare complexe.Tratamentul a inclus folosirea unui pivot din fibra de sticla, fibre de polietilena si rasini compozite.

3. Rezultate: Examenul realizat la un an dupa efectuarea restaurarilor a aratat ca acestea sunt inca in vigoare.

Introducere

La dentitiile permanente cele mai frecvente traume apar la nivelul incisivilor maxilari si pot cauza fracturarea coroanelor. De asemenea dintii tratati endodontic, leziunile carioase si restaurarile largi si fragile pot fi factori predispozanti pentru fracturile coronare. Dintii traumatizati necesita un tratament rapid din punc de vedere estetic si functional. Avantajele rasinilor compozite sunt scurtarea timpului de lucru, costuri mai mici si o indepartare cat mai redusa a tesutului dur.Cu toate acestea propietatile mecanice ale rasinilor compozite sunt slabe si astfel structura dintelui poate fi afectata.

Flosirea rasinilor compozite intarite cu fibre poate fi o solutie pentru depasirea problemelor determinate de rasinile compozite nemodificate.S-au folosit numeroase tipuri de fibre pentru a imbunatati proprietatile mecanice ale rasinilor compozite precum sticla, carbon, Kevlar, Vectran si polietilena.

Fibrele de polietilena sunt foliste in mod curent in stomatologia restaurativa. Aceste fibre maresc forta de impact, rezistenta la incovoiere si modul de rezistenta al rasinilor compozite. Fibrele de polietilene cresc proprietatile fizice ale compozitelor, durata de viata si rezistenta la sarcinile masticatorii. Capactiatea lor transparenta le face utile in restaurarile estetice.

Initial pivoturile au fost constituite din otel inox, titan sau aliaje nobile. Recent au fost introduse in practica dentara pivoturile confectionate din fibra de sticla si cuart. Dintii restaurati cu pivoti din fibra rezista mult mai bine fracturilor dentare de cat dintii restaurati cu pivoti metalici.

In aceste cazuri clinice s-a folosit o tehnica rezultata prin combinarea pivotului din fibra cu fibra de polietilena si rasinile compozite pentru o restaurare durabila si estetica.