Cazul II

Un pacient de 19 ani se prezinta clinicii, acuzand defectul estetic prezent la nivelul incisivului central lateral situat la nivel maxilar. In timpul examinarii a fost identificata o fractura coronara cu smalt si dentina. Experienta sa stomatologica a evidentiat faptul ca acesta a suferit o trauma la nivelul acestui dinte in urma cu un an. Dupa un tratament endodontic dintele a fost restaurat cu rasini compozite , cu toate acestea tratamentul a fost un esec.


Substructura a fost preparata asa cum s-a procedat si in primul caz.Restaurarea a fost finalizata cu ajutorul unei rasini compozite universale (Filtek z250). Dintele a fost slefuit cu o freza diamantata si tesuturile dentare au fost curatate cu ajutorul unei freze din curbura de tungsten. Continutul canalului radicular a fost eliminat lasand un spatiu de 4mm pentru a realiza o mai buna retentie.Toate suprafetele dentare au fost gravate cu acid fosforic 34,5% si apoi s-a introdus pivotul din fibra de sticla in canalul radicular.

Discutii

In restaurarile traumatismelor atat factorul estetic cat si cel mecaninc ar trebui luate in considerare. In cazul acestor rapoarte pivoturile din fibra si panglicile din fibra au fost combinate pentru un tratament estetic durabil.

Fibrele pangilca ofera o mai mare putere de rezistenta a rasinilor compozite fara a schimba rezultatul estetic si ofera o mai buna rezistenta a pivotului. Eficacitatea acestui sistem a fost evidentiat dupa examinarea pacientilor la un an de la realizarea tratamentului