Fluoroza dentara este o afectiune de ordin estetic a dintelui. Fluoroza este cauzata datorita unei expuneri indelungate la fluor in primii 8 ani de viata, interval in care majoritatea dintilor permanenti se formeaza.

Tratamentul fluorozei

In cele mai multe cazuri, fluoroza este foarte usoara, nefiind nevoia unui tratament sau dintii afectati sunt in zona posterioara, fara vizibilitate.

Aspectul dintilor cu fluoroza usoara pana la severa, poate fi imbunatatit printr-o serie de tehnici. Marea majoritate de axeaza pe mascarea petelor.

Aceste tehnici pot include:

  • Albirea dentara sau proceduri de indepartare a petelor de suprafata;
  • Bonding, care consta in aplicarea unei rasini care se lipeste de suprafata dentara;
  • Coroane de invelis;
  • Lacuri, care sunt facute special pentru fiecare dinte si care acopera fata vestibulata (frontala) a dintilor pentru a imbunatati estetica

Prevenirea fluorozei

Grija parintilor este principal metoda de preventie. Daca sursa dumneavoastra de apa potabila provine dintr-un sistem public, atunci atat mediculul dumneavoastra de familie, medicul stomatolog cat si autoritatea locala de sanatate publica, va poate spune concentratia de fluor in apa. Daca va bazati pe apa de la fantana sau imbuteliata, atunci departamentul de sanatate publica sau un laborator local care poate analiza apa, va poate spune concentratia de fluor. Odata aflata, in colaborare cu medicul stomatolog, puteti decide daca este nevoie sau nu de un supliment de fluor pentru copilul dumneavoastra.

Acasa, nu tineti toate produsele ce contin fluor, cum ar fi pasta de dinti, apa de gura sau suplimentele, la indemana copiilor. In cazul in care un copil ingera o cantitate mare de fluor intr-o perioada scurta de timp, simptomele pot fi urmatoarele:

  • Ameteli
  • Diaree
  • Voma
  • Dureri abdominale

Desi in cele mai multe cazuri intoxicatia cu fluor nu are consecinte grave, aceasta trimite in fiecare an sute de copii la spital (in SUA).

Deasemenea, este important sa supraveghem copiii in timp ce se spala pe dinti pentru a preveni inghitirea pastei de dinti. Pentru a prevenii dorinta copilului de inghiti, cumparati un sortiment care sa nu contina arome ce pot favoriza dorinta celui mic de a o inghiti.

Sursa articolului: www.webmd.com