Leziunile carioase de la nivelul suprafetelor radiculare se prezinta sub forma unor leziuni cronice, asociate cu varsta inaintata. Aceste tipuri de leziuni debuteaza la nivelul jonctiunii smalt-cement si pot cuprinde intreaga suprafata radiculara.

Factorii favorizanti ai cariei de suprafata radiculara sunt reprezentati de recesiunea parodontala, cu expunerea directa a cementului la factorii cariogeni, scaderea cantitatii de saliva consecutiv fenomenului de degenerescenta a glandelor salivare sau a unei medicatii care induce xerostomia.

Factorii etiologici sunt reprezentati de bacterii din grupele S. Mutans in timp ce lactobacilii sunt detectati in formele progresive.

carii de suprafata radiculara_minCaria de suprafata radiculara este considerata o infectie bacteriana modificata prin hidratii de carbon.

Cariile de suprafata radiculara prezinta urmatoarele caracteristici:
– nu pot fi surprinse in stadiul necavitar deoarece stratul de cement este foarte subtire;
– incep aproape de jonctiunea smalt-cement;
– apar numai dupa expunerea cementului in mediul oral, deci sunt mai frecvente odata cu inaintarea in varsta;
– afecteaza mai frecvent suprafetele vestibulare si apoi cele proximale;
– cel mai frecvent afectati sunt molarii mandibulari urmati de caninii maxilari si incisivii mandibulari;
– gradul de mineralizare mai scazul al cementului, cu suprafata rugoasa si structura poroasa induc procesului carios un tipar de atac mai mult in suprafata, cu o progresie uniforma;
– in stadiul incipient este localizata la nivelul jonctiunii smalt-cement ca o zona mai ingusta, decolorata, aspra si moale la palparea cu sonda.

Examinarea zonelor cervicale si identificarea cariei de suprafata radiculara se realizeaza prin palparea cu sonda cu varf rotunjit. Aceste leziuni pot fi de doua feluri:

  1. leziuni active: culoare galbena sau brun deschisa, suprafata moale la palpare, sunt localizate in apropierea gingiei, se pigmenteaza prin depuneri externe, au caracter extensiv, prinzand ca intr-un inel zona cervicala.
  2. leziuni inactive: culoare brun inchisa, localizare la distanta de marginea libera a gingiei, suprafata mai moale decat cementul normal, uneori suprafata poate fi la fel de dura ca a cementului normal cu aspect neted, stralucitor si dus la palpare cand leziunea este remineralizata.

Dectectarea leziunilor carioase incipiente de suprafata radiculara este dificil de realizat deoarece modificarea de culoare este minima, existand doar o modificare a texturii suprafetei.

Tratamentul cariei de suprafata radiculara

  • aplicatii topice de fluor in vederea remineralizarii zonelor afectate;
  • imbunatatirea igienei orale (periaj dentar corect si folosirea solutiilor fluorurate sau cu clorhexidina);
  • indepartarea dentinei ramolite si refacerea conturului suprafetei radiculare. Dentina descoperita va fi fluorizata, cu scopul de a obtine o suprafata neteda, lucioasa, usor de igienizat;
  • terapie instrumentala: folosirea de materiale restaurative hibride cu mecanism dublu de adeziune: chimic si mecanic.

REMINERALIZAREA zonelor afectate conduce la aparitia discoloratiilor brune (brown spot), neacceptate de unii pacienti.