Bruxismul pe gutiere

Studiile efectuate in acest sens au aratat ca bruxismul continua si dupa aplicarea gutierelor, ba chiar – fortele ce iau nastere pe suprafata gutierelor sunt comparabile cu fortele maxime efectuate in mod voit. Faptul ca bruxismul persista si dupa inserarea gutierelor se poate pune in evidenta prin analiza uzurilor care apar pe suprafata acestora. Scrasnitul dintilor pe gutiere poate induce dureri musculare si cefalee, ce apar in cursul diminetii. In schimb, aplicarea unei gutiere anterioare (frontale) elimina aparitia acestor simptome specifice gutierelor totale.

Gutierele anterioare

Sunt utilizate cu succes de specialisti ocluzologi si medici dentisti generalisti. Folosirea lor s-a raspandit mai ales dupa ce United States Food and Drug Administration a afirmat ca sprijina aplicarea acestor dispozitive in vederea tratamentului bruxismului, al afectiunilor temporomandibulare si al cefaleei.

Avantajele gutierelor anterioare

Cel mai mare atu consta in reducerea semnificativa a bruxismului. Un studiu recent a confirmat faptul ca forta maxima posibila s-a diminuat cu 70% la nivelul muschilor masseter si temporal in urma aplicarii acestui tip de gutiere.

Gutierele anterioare se confectioneaza astfel incat nici un dinte posterior sa nu fie in contact cu suprafata ei in cursul miscarilor mandibulare. Daca numai frontalii sunt in contact cu gutiera, receptorii de presiune de la nivelul ligamentelor parodontale inhiba fortele ce iau nastere in timpul inchiderii gurii. Totodata, gutierel anterioare sunt capabile sa reduca semnificativ simptomele ATM.

In schimb, daca folosim gutiera totala, aceste forte de contractie nu se reduc.

Acoperire intraorala minima

Dimensiunile reduse ce sigura acoperirea doar a celor 6 dinti frontali, ofera senzatie de confort si acceptarea usoara de catre pacient.

Durata redusa a tratamentului

Pentru obtinerea unui contact ce implica doar 2-4 dinti este nevoie de mai putin timp, in comparatie cu gutierele totale ce necesita obtinerea contactului simultan al tuturor antagonistilor.

Conceptii gresite in privinta gutierelor partiale

Multi dentisti considera ca dintii ce nu sunt acoperiti de gutiera au tendinta la super-eruptie, ceea ce va avea consecinte asupra intregii ocluzii. Nu demult in SUA s-a efectuat o analiza complexa in acest sens, condusa de FDA. Au fost chestionati 40 de ortodontisti americani, s-au analizat dosarele pacientilor tratati de acesti, iar datele clinice au fost apoi coroborate cu informatiile oferite de literatura de specialitate. S-a constatat ca, in cazul unei functii dentare normale in cursul zilei, utilizarea gutierelor partiale nu favorizeaza extruzia dintilor care nu sunt inclusi in gutierele respective.

Supraincarcarea arcadei antagoniste

Dintii antagonisti nu vor fi supraincarcati ocluzal, nici daca este vorba numai de 2 dinti, deoarece intensitatea bruxismului este redusa puternic.

Tratamentul cefaleei cu ajutorul gutierelor – o noua posibilitate terapeutica pentru dentisti

Este demonstrat clinic faptul ca cefaleea se poate trata cu succes cu ajutorul gutierelro anterioare. Migrena si cefaleea de tipul celei de tensiune reprezinta o categorie cunoscuta si sub numele cefaleei benigne.

In vreme ce diagnosticul cefaleei intra in atributiile medicului generalist, s-a demonstrat in repetate randuri ca bruxismul si disfunctiile musculare sunt principalele cauze etiologice ale dureri, pe care insusi medicul dentist le poate trata cu succes.

Terapia cu gutiere anterioare este un tratament nemedicamentos, eficient si nu prezinta reactii adverse in randul numerosilor pacienti ce sufera de cefalee.