GingivitaGingivita este una din cele mai intalnite afectiuni la nivel oral, fiind totodata cea mai comuna forma de boala gingivala. Aceasta are mai multe cauze: lipsa igienei orale corecte, traumatismele ce au loc la nivel oral (prin periaj dentar si nu numai), cauza a problemelor imunologice (HIV), cauza a administratii unor medicamente, cauza a modificarilor hormonale temporare (din timpul sarcinii) si nu in ultimul rand, cauza a factorilor viciosi (fumatul).

Cum iti poti da seama daca suferi de gingivita?
Primul semn de boala este inflamatia. Inflamatia gingiei este prezenta aproape intotdeauna in toate formele de boala gingivala, deoarece placa bacteriana, care produce inflamatia si factorii de iritatie care favorizeaza acumularea de placa sunt regasiti frecvent in mediul gingival. Deasemenea, gingia prezinta modificari de culoare (rosie), de textura, ale conturului tesutului si nu in ultimul rand apare sangerarea gingivala – fie spontana sau in urma periajului.

Cum putem trata gingivita?
Gingivita este una dintre putinele afectiuni orale reversibile. Tratamentul gingivitei consta in: indepartarea placii bacteriene, a tartrului dentar si a tuturor factorilor care irita gingia, toate acestea fiind asociate cu o igiena orala corecta si completa. Igiena orala corecta in cazul gingivitei consta in: periaj dentar facut zilnic, cel putin de doua ori (dimineata si seara) si clatiri cu apa de gura pe baza de Clorhexidina – care se face timp de 2-3 saptamani. In timpul periajului dentar este important sa se perieze si marginile gingiei, deoarece aceasta zona este cea mai susceptibila pentru aparitia placii bacteriene (periuta se va aplica in unghi de 45 de grade). Primele semne de insanatosire a gingiei se vor vedea in cateva zile, insa igiena trebuie mentinuta in mod regulat pentru a preveni o eventuala reaparitie a gingivitei.

Alte recomandari pentru ameliorarea gingivitei:

  1. masarea gingiilor pentru o imbunatatire a circulatiei sanvine – se poate face cu policele sau cu periute speciale;
  2. consumul de alimente bogate in Calciu: produse lactate si vegetale verzi;
  3. consumul de fructe si legume bogate in vitamina C sau administrarea de tablete cu Vitamina C – reduce sangerarile;
  4. clatiri orale cu ceaiuri pe baza de musetel si echinaceea – actiune antiinflamatoare si antibacteriana.

Atentie! Daca tratamentul nu este facut corect si complet, gingivita poate evolua spre o afectiune mai grava, numita parodontita, care, in unele cazuri, se poate ajunge chiar si la pierderea dintilor.