Lidocaina (Xilina) este cel mai utilizat anestezic local din cabinetul de medicina dentara. Aceasta, este din punct de vedere chimic o acetamida, un derivat al cocainei dar nu are efectul euforic sau de dependență al acesteia. Solutia are un pH de aproximativ 6.5 (5-7).

Lidocaina se comercializeaza sub forma de solutii apoase, izotone, sterile, apirogene, care contin agent anestezic, cu sau fara adrenalina, si care se administreaza parenteral, prin infiltratii anestezice. Solutia contine de cele mai multe ori un conservant numit metilparaben (acesta poate provoca deseori alergie). Solutiile de xilina ce au in componenta adrenalina, contin metabisulfati de sodiu, conservant sulfit care poate induce reactii severe la persoanele alergice sau episoade astmatice la pacientii cu risc.

Lidocaina - XilinaEfectul lidocainei este de pana la doua ori mai mare decat cel al procainei, se instaleaza mai rapid decat aceasta iar efectul ei dureaza intre 20 si 45 de minute. Marele dezavantaj este ca are o toxicitate de doua ori mai mare decat procaina.

Lidocaina este metabolizata rapid in proportie de pana la 90% la nivel hepatic, restul de 10% fiind eliminati pe cale renala.

Dozele maxime ale lidocainei
In medicina dentara, doza uzuala pentru anestezia locala este de 20-100mg lidocaina (echivalentul a 1-5ml solutie 2%). Doza maxima ce poate fi administrata intr-o sedinta este de 4,5mg/kg corp, fara a depasi 300mg in cazul lidocainei fara adrenalina si 7mg/kg corp fara a depasi 500mg in cazul lidocainei cu adrenalina.

La copiii peste 3 ani, se administreaza lidocaina fara adrenalina, doza maxima fiind de 3-4mg/kg corp.

Contraindicatiile lidocainei si precautii
Lidocaina ste contraindicata la persoanele ce se stiu cu hipersensibilitate la anestezicele locale de tip amidic. Dupa injectarea substantei, pacientului i se va monitoriza ritmul cardiac si cel respirator, precum si starea de constienta. Semnele de neurotoxicitate ce pot sa apara, sunt: agitatie, anxietate, tinitusul, ameteala, tulburari de vedere, stari depresive sau stari de somnolenta.

Deasemenea, avand in vedere faptul ca lidocaina se metabolizeaza in proportie foarte mare la nivel hepatic, se va administra cu precautie la pacientii cu afectiuni hepatice severe.

Reactii adverse

  • manifestari la nivelul SNC (sistemului nervos central): senzatie de caldura sau frig, parestezii, fotofobie, nervozitate, euforie, confuzie, ameteala, somnolenta, tulburari de vedere, stare de inconstienta si chiar stop cardio-respirator;
  • manifestari la nivel cardiovascular: bradicardie, hipotensiune, colaps cardiovascular sau stop cardio-respirator. Ultimele doua sunt cazuri rar intalnite;
  • manifestari alergice: sunt rare si cel mai adesea sunt datorate conservantului metilparaben. Clinic, alergiile se manifesta prin urticarie, edem sau reactii anafilactoide.

In caz de supradozaj, se va recurge la oxigenoterapie si monitorizarea permanenta a semnelor clinice. Daca simptomatologia nu se remite, se va apela serviciul de urgenta.