Juramantul lui Hipocrate
Hipocrate este considerat parintele medicinei si a fost cel mai cunoscut si respectat medic al Greciei antice. Acesta s-a nascut pe insula Kos din Arhipelagul insulelor Sporade cca. in anul 460 inainte de Hristos si a decedat cca. In anul 370 inainte de Hristos.

Juramantul lui Hipocrate reprezinta codul moral al oricarui medic in exercitarea profesiei sale de-a lungul vietii. Acest juramant este rostit si in prezent, de catre absolventii facutatilor de Medicina Generala si Medicina Dentara din intreaga tara.

“Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea si Panacea si pe toti zeii si zeitele, pe care ii iau ca martori, ca voi indeplini acest juramant si poruncile lui, pe cat ma ajuta fortele si ratiunea:

 

● Sa respect pe cel care m-a invatat aceasta arta la fel ca pe propriii mei parinti, sa impart cu el cele ce-mi apartin si sa am grija de el la nevoie; sa-i consider pe descendentii lui ca frati si sa-i invat aceasta arta, daca ei o doresc, fara obligatii si fara a fi platit.

● Sa transmit mai departe invataturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu si numai acelor discipoli care au jurat dupa obiceiul medicilor, si nimanui altuia.

● Atat cat ma ajuta fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta.

● Nu voi prescrie niciodata o substanta cu efecte mortale, chiar daca mi se cere, si nici nu voi da vreun sfat in aceasta privinta. Tot asa nu voi da unei femei un remediu abortiv.

● Sacra si curata imi voi pastra arta si imi voi conduce viata.

● Nu voi opera piatra din basica, ci voi lasa aceasta operatie celor care fac aceasta meserie.

● In orice casa voi intra, o voi face numai spre folosul si bunastarea bolnavilor, ma voi tine departe de orice actiune daunatoare si de contacte intime cu femei sau barbati, cu oameni liberi sau sclavi.

● Orice voi vedea sau voi auzi in timpul unui tratament voi pastra in secret, pentru ca aici tacerea este o datorie.

 

Daca voi respecta acest juramant si nu il voi calca, viata si arta mea sa se bucure de renume si respect din partea tuturor oamenilor; daca il voi trada devenind sperjur, atunci contrariul.”

Multe din principiile juramantului lui Hipocrate sunt si astazi valabile, cum ar fi confidentialitatea medic-pacient sau interzicerea relatiilor intime cu acestia. Altele, cum ar fi avortul sau interzicerea eutanasiei, sunt subiecte controversate si nu sunt respectate intotdeauna.

fb share