Coafajul indirect in endodontieCoafajul indirect este o metoda terapeutica indicata, in mod deosebit, in tratamentul plagii dentinare a cavitatilor rezultate prin tratarea cariilor simple. El poate fi aplicat si in tratamentul inflamatiilor puplare incipiente si anume in hiperemia pulpara cu camera pulpara inchisa.

Tehnica.
Coafajul indirect se poate efectua in dublu timp sau intr-un singur timp, dupa indepartarea in totalitate a dentinei alterate.

Coafajul indirect in dublu timp.
Timpul 1 consta in: izolarea dintelui, toaletarea plagii dentinare cu apa oxigenata si neofalina, uscarea cavitatii cu jet de aer cald si cu bule de vata sterile, aplicarea pe fundul cavitatii a pastei cu antibiotice, care se aplica in doua moduri: a) cu o spatula bucala sau cu o bagheta de sticla, se ia o cantitate de pasta de antibiotic ce se depune in cavitate. Cu un fuloar de ciment se intinde pasta pe fundul cavitatii intr-un strat de aproximativ 1mm grosime. Deasupra se aplica o buleta de vata sterila, care sa aibe volumul de maxim 1/3 din volumul cavitatii. Totul se acopera cu eugenat de zinc, asigurandu-se etansietatea pansamentului. b) pasta de antibiotice se poate preleva cu ajutorul unei bulete sterile, ce se introduce in cavitate, asigurandu-se un contact intim al pastei cu fundul cavitatii. Daca volumul cavitatii permite, se aplica deasupra inca o buleta sterila de vata care sa nu depaseasca 1/3 din volumul cavitatii. Totul se acopera cu eugnat de zinc, asigurandu-se etansietatea pansamentului, care se mentine in ambele situatii timp de 48 de ore dupa care se trece la urmatorul timp.

Timpul 2 presupune: izolarea dintelui, indepartarea eugenatului de zinc, indepartarea buletei de vata, indepartarea urmelor de pasta de antibiotice prin stergerea peretilor cu bulete sterile umectate in neofalina, uscarea cavitatii cu jet de aer cald, aplicarea unei cantitati de pasta de hidroxid de calciu intr-un stat de 1mm grosime, acoperirea cavitatii cu eugenat de zinc avand grija sa nu se disloce, prin presiune, pasta de hidroxid de calciu.

Se mentine pansamentul 7-10 zile, timp in care se va urmari evolutia clinica. Daca semnele de hiperemie au cedat si dintele isi pastreaza vitalitatea se procedeaza la aplicarea obturatiei definitive coronare. Pentru aceasta, se modeleaza in eugenatul de zinc obturatia de baza, dupa care se aplica obturatia definitiva coronara.

In situatia in care obturatia coronara se realizeaza cu materiale compozite se aplica ciment fosfat de zinc sau ciment cu glassionomeri peste stratul de eugenat de zinc lasat ca obturatie de baza.

Daca in intervalul de 7-10 zile durerile se exacerbeaza, coafajul indirect se considera nereusit si se recurge la alte metode terapeutice, cum ar fi: amputatia vitala, extirparea vitala sau devitala.

Coafajul indirect intr-un singur timp.
Acesta presupune izolarea dintelui, toaletarea cavitatii cu apa oxigenata si neofalina, uscarea cavitatii cu jet de aer, aplicarea in cavitate a unei paste de hidroxid de calciu, obturatie provizorie cu eugenat de zinc.

Dintele este tinut sub observatie 7-10 zile dupa care se poate trece la obturarea definitiva daca semnele de hiperemie au disparut iar pulpa isi mentine vitalitatea. In caz de esec, se aplica metodele alternative enumerate mai sus.