Edentatia totala reprezinta lipsa tuturor dintilor din cavitatea bucala produsa dupa eruptia lor. Cand la nivelul unei arcade se constata prezenta unuia sau a doi dinti restanti vom folosi termenul de edentatie subtotala. Edentatia totala este una dintre cele mai multilante stari patologice ale ADM*, perturband toate functiile acestuia. Edentatul total este deziderat de mediul sau inconjurator putand deveni un adevarat hadicapat social.

Edenatia totala trebuie diferentiata de anodontia, prin care se intelege lipsa tuturor dintilor din cavitatea bucala datorita absentei mugurilor dentari manifestandu-se prin lipsa eruptie dentare.

Proteza totala reprezinta terapia edentatiei totale, cu ajutorul caruia se refac arcadele dentare si ale aparatului dento-maxilar, pierdute odata cu instalarea starii de edenatie totala. Starea de edentatie totala perturba fizionomia, fonatia si masticatia, afectand starea generala a pacientului, implicatiile de ordin psihic fiind de multe ori dominante.

Proteza totala se obtine printr-o succesiune de etape clinico-tehnice in care isi aduc contributia medicul stomatolog si tehnicianul dentar in egala masura, dar medicul incepe si termina acest ciclu, tot lui revenindu-i elaborarea si conducerea tratamentului.

Azi, datorita studiului terapeuticii stomatologice moderne, edentatia totala nu mai poate fi considerata o stare de involutie normala a ADM ci o stare patologica.

Edentatia totala este o stare patologica caracterizata prin absenta tuturor unitatilor dento-paradontale de pe unul sau ambele maxilare, din perioada posteruptiva a dintilor.

Succesul terapeutic in protezarea totala depinde de modul de armonizare a princpiilor mecanice si biologice cu cerintele functionale ale fiecarui pacient. In acest sens medicul trebuie sa aiba in vedere realizarea unei armonii intre forma si volumul protezei si functia structurilor anatomice periprotetice. Echilibrul va fi determinat de aportul conjugat al suprafetelor mucozala, ocluzala si a suprafetei lustruite.

Proteza totala necesita o succesiune riguroasa de acte operatorii, unde amprentarea ocupa un rol important. Aceasta trebuie sa reuneasca toate elementele care contribuie la mentinere,sprijinirea si stabilitatea protetica.

*ADM = Aparat dento-maxilar