Calciu din lapte pentru dinti sanatosi

Calciul este un mineral esential ce se gaseste in foarte multe alimente de origine animala si vegetala. Organismul uman contine in medie aproximativ 2% calciu, mare parte fiind gasit in oase si dinti. Calciul este foarte important pentru copii, adolescenti si pentru femeile peste 55 de ani, aceste categorii fiind cele cu risc ridicat de carenta de calciu. Calciul este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor iar carenta poate duce la osteoporoza si la afectarea ireversibila a danturii.

Cele mai importante roluri ale calciului sunt:
– intarirea oaselor si a dintilor;
– reglarea activitatii musculare;
– rol in coagulare;
– transmiterea impulsurilor nervoase;
– facilitarea reactiilor enzimatice.

Un studiu efectuat in Canada pe o perioada de trei ani a demonstrat ca un aport adecvat de calciu si vitamina D scade riscul de pierdere a dintilor cu 40%. Doza folosita de cercetatori pentru suplimentare a fost de 500 mg de calciu si 700 UI de vitamina D pe zi. Conform informatiilor prezente aici, vitamina D este esentiala in fixarea calciului la nivelul dintilor si oaselor si de aceea suplimentele alimentare contin de obicei ambii nutrienti. Chiar daca se gaseste si in produse de origine vegetala, sursele cele mai bune de calciu sunt produsele lactate (lapte, iaurt, kefir, branza, cascaval etc.) si de aceea vegetarienii stricti au probleme in asigurarea necesarului zilnic de calciu. Renuntarea la consumul de produse lactate este foarte periculoasa in special pentru grupa de varsta 9-18 ani.

Persoanele cuprinse in aceasta grupa de varsta au nevoie, pentru o dezvoltare armonioasa, de cantitati mari de calciu si recomandarea cesamancam.ro este ca persoanele cu varsta peste noua ani sa consume zilnic 2-3 pahare de iaurt, lapte sau pana intr-o suta de grame de branza sau cascaval.

Calciul poate fi obtinut cu usurinta din alimente, insa vitamina D nu se gaseste in cantitati considerabile in ele si trebuie luata din suplimente alimentare sau prin expunere la soare, pentru 5-30 minute, de trei ori pe saptamana.

Chiar daca acesti doi nutrienti sunt foarte importanti pentru organism si implicit pentru sanatatea dintilor, nu trebuie sa consumati in exces pentru ca pot fi generate alte probleme de sanatate. Cele mai frecvente probleme aparute datorita excesului de calciu si vitamina D sunt: calcifierea vaselor de sange, pietre la rinichi, carenta de fier si zinc etc. In general, problemele sunt generate de consumul de suplimente alimentare si nu din cauza consumului de alimente.

Daca aveti o alimentatie echilibrata nu aveti de ce sa va faceti griji in privinta aportului de calciu. Totusi, trebuie sa va decideti care va fi sursa de vitamina D (soarele sau suplimentele alimentare). Ambele surse au avantaje si dezavantaje – trebuie doar sa va documentati putin si sa faceti alegerea cea mai potrivita pentru dumneavoastra.