Igiena orala si diabetulDaca aveti diabet, aveti un risc mai mare de a face infectii ale gingiei. Desi placa dentara este cauza principala a bolilor gingiei, diabetul poate inrautati lucrurile prin scaderea capacitatii cavitatii bucale de a lupta cu germenii. Controlul deficitar al nivelului glucozei in sange face mai probabila aparitia problemelor gingiei. Vestea buna este ca sub o ingrijire corecta, dintii dumneavoastra pot sa reziste o viata.

Cat de des aveti nevoie sa vizitati un stomatolog depinde de multi factori – starea de sanatate, tipurile de medicamente pe care le luati si starea in care se afla dintii si gingiile dumneavoastra. Unii diabetici ar trebui sa viziteze un stomatolog o data la 3 luni, insa altii au nevoie numai de un singur control pe an. Discutati cu stomatologul despre ce este mai potrivit pentru dumneavoastra.

Consultati stomatologul daca:
• Aveti gura uscata, mancati cu greutate sau cu dureri de gura sau dinti.

• Nu ati mai facut un control stomatologic de mai mult de un an.

• Ati observat ulceratii sau tumefieri in gura dumneavoastra

Atunci cand va programati pentru o vizita la stomatolog, va recomandam urmatoarele:
• Spuneti-i stomatologului ca aveti diabet si vorbiti-i despre orice probleme aveti in legatura cu infectiile sau cu controlarea nivelului glicemiei.

• Mancati inainte de a merge la stomatolog. Cel mai bun moment pentru o interventie stomatologica este atunci cand glicemia este in limite normale si actiunea medieatiei antidiabetice este scazuta. De exemplu, daca faceti injectii cu insulina, cea mai potrivita vizita este dimineata, dupa ce ati luat micul dejun.

• Inainte de a merge la stomatolog, luati medicamentele pe care le folositi in mod normal, numai daca nu v-a spus sa schimbati doza inainte de interventia chirurgicala stomatologica. Stomatologul se poate sfatui cu medicul dumneavoastra in legatura cu necesitatea de a ajusta medicatia antidiabetica sau daca aveti nevoie de un antibiotic inainte de interventia stomatologica dentara pentru a preveni infectiile.

• Asteptati momentul unei interventii chirurgicale stomatologice pana cand glicemia este sub control. Daca este o urgenta stomatologica si glicemia este prost controlata, discutati cu medicul si cu stomatologul despre posibilitatea de a suporta manevrele stomatologice intr-un spital sau in alt loc unde profesionisti din domeniul medical va pot ingriji in timpul si dupa interventia chirurgicala.