Vizita regulata la medicul dentist este foarte importanta pentru a putea pastra integra, sanatatea dintilor si gingiilor. Se recomanda ca frecventa controalelor la dentist sa fie o data la 6 luni (de 2 ori pe an).

Exista totusi si situatii in care controalele se fac mai frecvent, si anume, la pacientii ce sufera de boala parodontala, pacientii cu disfunctii imunitare sau la pacientii ce au predispozitie pentru acumularea tartrului dentar. Deasemenea, la aparitia oricarui disconfort, durere dentara sau simptom neobisnuit, programati-va pentru un consult cat mai repede deoarece orice problema descoperita din timp, se trateaza mai usor si cu costuri mult mai mici.

Controlul periodic la dentist

Importanta vizitei periodice in cabinetul stomatologic:

  • medicul dentist poate descoperi o problema incipienta de care pacientul nu este constient (de exemplu: o carie interdentara in zona posterioara);
  • medicul dentist poate diagnostica orice alta problema pe care o descopera la nivelul intregii cavitati orale;
  • medicul dentist poate face o igienizare profesionala pentru mentinerea sanatatii dentare si gingivale: prin indepartarea tartrului dentar (detartraj cu ultrasunete sau manual – in cazul dintilor afectati de boala parodontala), periaj profesional, airflow (daca este nevoie) si fluorizare.

Etapele unui control in cabinetul stomatologic

I. Discutia si examenul general
Medicul dentist va purta o discutie cu pacientul si se informeaza daca acesta sufera de o afectiune generala si daca urmeaza un tratament medicamentos.

Pacientul va oferi medicul curant informatii despre simptomele sau semnele pe care acesta le resimte la nivelul dintilor, gingiilor sau a oricarei alte zone.

Daca va considera ca este nevoie, medicul dentist va examina zona capului si gatului, glandele salivare, articulatia temporo-mandibulara sau prezenta de noduli in zonele mentionate.

II. Examinarea cavitatii bucale
Cu ajutorul trusei de consultatie, medicul va examina cu atentie starea dintilor, gingiilor si a tesuturilor ce tapeteaza cavitatea bucala. Se va observa gradul de igiena, prezenta cariilor si afectiunilor (pungi parodontale, gingivite, abcese etc.), cantitatea tartrului dentar, gradul de igiena si starea obturatiilor, protezelor, lucrarilor dentare etc.

Pentru a putea diagnostica cat mai corect sanatatea dentara, medicul dentist va avea nevoie de o radiografie dentara (deobicei o ortopantomografie).

III. Igienizarea profesionala
Inainte de a incepe igienizarea profesionala, medicul dentist va oferi pacientului, daca este nevoie, informatii suplimentare despre cum se poate imbunatati igiena orala si daca sunt zone ce necesita o atentie deosebita in timpul periajului dentar.

Igienizarea profesionala are mai multe etape:

i. Detartrajul cu ultrasunete (sau manual, in cazul pacientilor ce prezinta boala parodontala) – indeparteaza tartrul dentar si placa bacteriana de pe dinti, din zona marginii gingivale si subgingival.

ii. Periajul profesional – se efectueaza cu ajutorul unei periute ce se ataseaza la o piesa a scaunului dentar si cu o pasta de profilaxie ce poate avea diferite grade de abrazie, si are rolul de a lustrui suprafetele dentare.

iii. Airflow – indeparteaza petele extrinseci de pe dinti, cu ajutorul unei pulberi cu bicarbonat de sodiu, prin eliberarea acesteia in combinatie cu apa, pe suprafetele dentare.

iiii. Fluorizarea – aplicarea unui gel cu fluor pe suprafetele dentale pentru a intari smaltul.

IV. Sfaturi si recomandari suplimentare
Dupa finalizarea examinarii clinice si a procedurii de igienizare profesionala, medicul dumneavoastra va poate oferi informatii suplimentare despre cum puteti imbunatati tehnica de periaj dentar, ce mijloace de igienizare suplimentara puteti folosi (de exemplu: ata dentara, apa de gura), daca aveti nevoie de programari suplimentare in vederea tratarii diferitelor afectiuni descoperite in timpul examinarii.