In acest articol va vom vorbi despre care sunt cele mai eficiente si mai putin costisitoare metode la care puteti apela pentru a avea o dantura rezistenta si frumoasa.

Periajul dentar corect
Periajul dentar zilnic (de cel putin doua ori: dimineata si seara) este deosebit de important, deoarece acesta indeparteaza placa bacteriana ce poate afecta gingia. Este recomandat ca periajul sa fie efectuat printr-o tehnica corecta (vezi Tehnica Bass), de doua ori pe zi, dimineata inainte de micul dejun si seara dupa ultima masa. De ce inainte de micul dejun si nu dupa? In timpul somnului saliva devine mai vascoasa si poate favoriza aderarea alimentelor la placa bacteriana, facand periajul mai putin eficient.
Indicatii pentru dinti sanatosi si frumosi_min
Sigilarea dintilor
Sigilarea dintilor este o metoda profilactica de prevenire a aparitiei cariilor dentare. Acest tip de tratament profilactic se poate face atat la dintii de lapte cat si la cei definitivi si este recomandat mai ales in cazul in care dintii erupti pe arcada prezinta santuri si fosete adanci, ceea ce ar impiedica efectuarea periajului dentar corect.

Mergeti periodic la medicul dentist
Controlul periodic la medicul dentist (cel putin o data la sase luni), poate fi extrem de benefic in marea majoritate a cazurilor. In timpul unui astfel de control, medicul poate descoperi leziuni incipiente ce pot sa apara la nivelul dintilor si gingiilor si poate institui un tratament precoce pentru a reduce riscul de afectare a acestora. Totodata, este recomandata efectuarea unui detartraj si a unui periaj profesional pentru a asigura stralucirea dintilor si sanatatea gingiilor, prevenind astfel aparitia pungilor parodontale.

Alimentatia si stilul de viata sanatos
Cu toate ca in ziua de astazi cele mai bune gustari sunt cele procesate si pline de zaharuri si fel si fel de E-uri, acestea pot afecta grav sanatatea dintilor. Spre exemplu, sucurile de genul cola contin o cantitate importanta de zahar (mediu excelent pentru bacterii) si acid ce slabeste rezistenta smaltului dentar. O alimentatie de slaba calitate influenteaza nu numai sanatatea orala cat si pe cea generala. Este recomandat consumul de fructe si legume proaspete si a alimentelor cat mai putin procesate dar si exercitiile fizice regulate.

Folosirea mijloacelor suplimentare de igiena orala
Ata dentara – in timpul periajului dentar nu sunt eliminate toate bacteriile si resturile alimentare. Spatiul interdentar este o adevarata ‘casa’ pentru acestea si nu este intotdeauna accesibil perilor periutei. Este recomandata folosirea atei dentare (cu fluor) deoarece aceasta poate igieniza corespunzator aceasta zona. Se recomanda folosirea atei dentare cel putin o data pe zi, dupa ultima masa.
Razusele – sunt dispozitive de raclare a limbii. Acestea indeparteaza papilele moarte si bacteriile si improspateaza respiratia orala.
Apa de gura – cu sau fara clorhexidina. Indeparteaza cu succes bacteriile din cavitatea orala (dinti, gingie, mucoasa jucala, limba). Cele ce au in componenta clorhexidina ajuta si la reducerea inflamatiilor gingivale.