Albirea dentara este una din manoperele cele mai intalnite in cabinetul stomatologic si are ca scop indepartarea coloratiilor de pe suprafata dintilor cu ajutorul unor substante active si necesita consultul medicului dentist.

Culoarea dintilor este data de stratul de dentina care transpare prin smalt iar odata cu trecerea timpului, pigmentii din diferite substante cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul, nicotina din tutun etc., patrund prin stratul de smalt si ajung la nivelul dentinei, aparand astfel coloratii ce nu pot fi indepartate prin manopere de profilaxie (periaj dentar, detartraj, airflow etc.).

Albirea dintilor se poate face in cabinetul stomatologic dar si la domiciliu. Indiferent de tipul de albire ales, toti pacientii trebuie sa consulte medicul dentist iar inainte de inceperea tratamentului se efectueaza obligatoriu detartraj si periaj profesional.

Albirea in cabinet este facuta sub supravegherea continua a medicului dentist, se utilizeaza un gel de albire (ce are ca substanta activa peroxidul de hidrogen) si o lampa de fotopolimerizare – exista variante de tratament ce nu necesita aceasta lampa. Albire dentara in cabinet este sigura, are efect rapid, este eficienta si ideala pentru persoanele ce doresc sa obtina rezultate imediate. In functie de sistemul folosit, se pot obtine nuante cu pana la 10 tonuri mai deschise.

Albirea la domiciliu este deasemenea foarte eficienta dar efectul de albire se obtine treptat. Se utilizeaza un gel special de albit cu o concentratie mai scazuta de peroxid de hidrogen, care se aplica intr-o gutiera confectionata in cabinet, mai multe zile la rand pana se obtine rezultatul dorit.

Care este mecanismul procesului de albire?
Substanta activa din produsele de albire este peroxidul de hidrogen. Descompunerea lui este favorizata de cresterea temperaturii si de radiatiile UV si depinde de asemenea de valoarea pH-ului. Agentul de albire penetreaza dintele si oxideaza particulele ce au produs coloratia, indepartandu-le. Cand toate particulele ce dau coloratii sunt convertite in molecule decolorate, se poate spune ca efectul de albire este maxim (orice aplicare in plus a gelului va fi in zadar). Sursa de iluminare imbunatateste reactia de albire prin favorizarea descompunerii si eliberarii oxigenului activ. Indicat prin eficacitate sa, este folosirea laserului cu argon, deoarece dintele este expus foarte putin si nu se incalzeste, are penetrabilitate mare a fascicolului luminos si prezinta intensitate luminoasa foarte mare pe cm2 de suprafata dentara.

Rezultatele cele mai eficiente apar la pacientii cu coloratii galbene, galben-portocalii sau maro deschis, coloratiile accentuate necesitand un tratament mai indelungat de albire (rezultatele fiind diferite de la un caz la altul). Deasemenea, trebuie stiut faptul ca procesul de albire actioneaza doar asupra dintilor naturali iar obturatiile coronare, fatetele dentare, coroanele si puntile trebuiesc inlocuite dupa terminarea tratamentului.

Cat timp se mentine efectul de albire?
Rezultatele procedurii de albire pot fi mentinute intre 1 si 3 ani, in functie de calitatea igienei orale pe care o are pacientul si a alimentelor pe care le consuma.

Recomandari dupa tratamentul de albire a dintilor:

  • odata cu inceperea tratamentului de albire este recomandat ca pacientul sa nu consume cafea, ciocolata, produse de tip cola, vin, tutun;
  • igiena orala corecta este obligatorie: periaj dentar, ata dentara, apa de gura;
  • daca dintii sunt sanatosi si nu prezinta sensibilitate, se recomanda folosirea unei paste de dinti cu efect de albire – cereti recomandarea medicului;
  • se efectueaza detartraj periodic.

Produsele de albire ce se gasesc in comert NU SUNT recomandate. In cele mai multe cazuri, efectul acestora lasa de dorit si pot contine substante ce ataca smaltul dintilor si dentina.