Modificarile funtctionale ale terenului gravidic sunt in limite fiziologice si atata timp cat sarcina evolueaza normal, agresiunea unei ingrijiri stomatologice, nu aduce implicatii speciale din partea organismului matern.

Terenul femeii gravide se gaseste sub influente hormonale, metabolice si neuro-reflexe pornite de la uterul nidat. El este caracterizat prin circulatie intensa, modificari ale permeabilitatii capilare, cresterea minut-volumului, imbibitie hidrica, hiperexcitabilitatea centrilor subcorticali. In primele luni de sarcina, initial se constata o crestere a tonusului parasimpatic (astenie, somnolenta, varsaturi), urmeaza apoi o simbioza vegetativa, pentru ca in final sa predomine evident sistemul simpatic.Femeia insarcinata si tratamentele stomatologice

Dificultatile in alegerea celei mai bune anestezii sunt mari deoarece trebuie sa corespunda nu numai nevoilor semnalate de executarea in cele mai bune conditii a actului stomatologic, ci sa tina cont si de existenta fatului, a carui biologie sa nu fie afectata de consecintele anesteziei mamei. Prin urmare, pentru a efectua un tratament stomatologic trebuie sa avem in vedere trei lucruri: anestezie buna, securitate pentru mama si siguranta pentru fat.

In prezent, in cazul tratamentelor stomatologice de rutina, interventiile de chirurgie orala la femeia gravida trebuiesc amanate si daca totusi se impun, sunt bine suportate si cu riscuri reduse in lunile IV – VIII de sarcina.

Riscurile care le poate aduce un tratament stomatologic sub anestezie, consta in avortul spontan in primele 3 luni de sarcina si nastere prematura in ultima luna.

Anestezia loco-regionala cu xilina 0,5%-1% potentializata, ofera cea mai buna siguranta atat pentru mama cat si pentru fat. Solutia anestezica nu trebuie sa contina substante vasoconstrictoare (adrenalina) deoarece acestea favorizeaza de cele mai multe ori aparitia suferintelor fetale.

In primele 3 luni de sarcina, femeii gravide nu i se vor recomanda tranchilizante majore, antibiotice (ex: penicilina, tetraciclina, streptomicina etc.), chimioterapice, deoarece acestea sunt motivul pentru care apar malformatiile fetale.

In concluzie, femeia gravida poate primi unele ingrijiri stomatologice de necesitate, utilizand o medicatie usoara.