Secretia salivara resprezinta, alaturi de miscarile musculaturii in cursul salivatiei si elementele locale de aparare, un mijloc local de aparare contra afectiunilor orale. Constituentii salivari mentin si influenteaza reparatia smaltului dentar, intarzie cresterea si inmultirea bacteriilor si ajuta la eliminarea resturilor alimentare.

Saliva
Functia de remineralizare.
Smaltul de la suprafata dintilor sufera un proces continuu de dizolvare si de reformare. In acest proces, un rol important il au mineralele din saliva: fluoruri, fosfati, calciu, staterina. Interventia principala este aceea a ionilor de fluor. Concentratia salivara a acestora este scazuta (0,01 microorganisme pe litru), concentratie ce trebuie marita prin aport exogen, prin intermediul pastelor de dinti, ape de gura, gelurilor, pastelor si solutiilor fluorurate. Calciul si fosfatii se gasecs in saliva in solutie suprasaturata, existand riscul transformarii lor in tartru dentar, staterina va mentine calciul in solutie suprasaturata, intervenind ca un stabilizator; tot ea va disponibiliza calciul pentru a interveni in remineralizarea tesuturilor dentare dure.

Functia de spalare.
Saliva asigura umezirea si spalarea dintilor si a mucoasei orale, in timpul masticatiei alimentelor, cand creste cantitatea de saliva secretata. Transportul alimentelor triturate, impreuna cu bacterii si resturi epiteliale descuamate va fi influentat de cantitatea si calitatile salivei.

Functia tampon.
Saliva contine o serie de substante care neutralieaza aciditatea produsa de bacterii, reducand nivelul aciditatii de la nivelul intregii cavitati orale si in special de la nivelul suprafetelor dentare. Elementele care pot asigura aceasta functie sunt: bicarbonatul, fosfatii, proteinele. Capacitatea de neutralizare a acizilor nu este nelimitata, ea fiind depasita in momentul in care productia si aportul de acizi se face la intervale mici si in mod repetat.

Formarea peliculei dobandite.
Formarea peliculei dobandite se realizeaza prin intermediul mucinei si a glicoproteinelor; avand o vascozitate crescuta, favorizeaza alunecarea si inghitirea bolului alimentar pe de o parte, iar pe de alta parte acoperirea dintilor cu un strat foarte subtire, fluid, determinand formarea unei pelicule ce a fost numita “pelicula dobandita”. Aceasta pelicula glicoproteica poate favoriza actiunea terapeutica a fluoridelor, este acidorezistenta, protejeaza zona coletului dentar, se regenereaza spontan in cateva minute, poate fi indepartata temporar, printr-un periaj brutal. Prezenta peliculei este direct dependenta de cantitatea de saliva produsa si de consumul bauturilor si alimentelor acide.

Activitatea bacteriana.
Activitatea bacteriana este eficienta atunci cand grosimea stratului placii bacteriene este redusa, deci placa bacteriana este permeabila. Aceasta functie se desfasoara prin intermediul: anticorpilor, hormonului paratiroidian, lozozimului, lactoferinei, lactoperoxidazei.

Functia emunctoriala.
Consta in capacitatea salivei de a elimina o serie de toxine, metaboliti, virusuri ai hepatitelor virale, turbarii, poliomielitei. Astfel, saliva este un factor de risc in transmiterea infectiilor in cursul manoperelor stomatologice.

Rolul salivei in digestia primara.
Rolul salivei in digestia primara a unor principii alimentare este in conditiile actuale de alimentatie, nesemnificativ. Pentru ca functiile salivei sa se desfasoare normal este necesar ca toate componentele sale sa se afle in cantitati suficiente si secretia salivara sa fie in limite normale. La acelasi individ, cantitatea si calitatea salivei difera pe parcursul vietii (prin imbatranire se produce si scaderea cantitatii de saliva) dar si pe parcursul unei zile.

Ce cantitate de saliva secretam?
Rata cea mai crescuta a secretiei salivare se intalneste in timpul masticatiei alimentelor: 10ml saliva/minut. Considerand ca timpul acordat ingerarii hranei este de circa 2 ore/zi, cantitatea de saliva produsa in acest timp este de circa 1200ml saliva. In timpul starii de repaus masticator, in timpul activitatii intelectuale desfasurate pe parcursul mai mulor ore, cantitatea de saliva secretata va fi de aproximativ 70ml. In timpul zilei, in conditiile unei activitati obisnuite, fluxul salivar fara stimulare este de circa 20ml/ora, deci in timp de aproape 15 ore se produc 300ml saliva.

Saliva secretata prin stimulare (in cursul masticatiei) difera de cea de repaus, continand de 10 ori mai mult bicarbonat si de 3 ori mai multa staterina; deci, ea va realiza o neutralizare a acizilor mult mai eficienta, iar cantitatea marita de ioni de calciu va crea conditii optime remineralizarilor.