Coletul dinteluiColetul dentar, numit si cervix, reprezinta locul de intalnire dintre coroana si radacina dinteului. Coletul poate fi anatomic, locul de intalnire intre smalt si cement sau poate fi clinic, fiind locul insertiei epiteliale a parodontiului marginal la nivelul fetelor laterale ale dintelui. Aceasta insertie are o pozitie variabila cu varsta. La copil si tanar, insertia depaseste spre incizal sau ocluzal coletul anatomic, iar la adult si la persoanele in varsta, coletul poate avea o pozitie deplasata spre radicular, alungind coroana clinica in detrimentul radacinii clinice.

Coletul dentar se prezinta ca o linie sinuoasa care are un aspect concav cu concavitatea orientata incizal sau ocluzal la nivelul fetelor vestibulare si orale si are un aspect convex, cu convexitatea orientata in acelasi sens, la nivelul fetelor meziale si distale ale dintilor. Amplitudinea sinuozitatii coletelor descreste de la mezial spre distal, odata cu cresterea diametrului mezio-distal al fetelor laterale ale dintilor.

Concavitatea liniei coletului este mai accentuata pe fetele vestibulare decat cele orale si mai accentuata pe fetele meziale decat cele distale.