Tratamentul obliga la un control exemplar al placii dentare, alaturi de care indicam fluorizari locale, profesionale si personale in functie de nevoi, prin care prevenim producerea exploziilor de carii, motivarea pacientului in a evita abuzul de tutun sau alcool, ca si alimentatia cariogena, utilizarea salivelor artificiale, produse comercializate cu calitati fizice si chimice asemanatoare salivei naturale.

In functie de cauza xerostomiei, tratamentul propriu-zis este indreptat in 4 directii.

1. Tratamentul etiologic
– vizeaza cauzele hiposialiilor si este prioritar ori de cate ori este posibil.

Pentru stomatolog, este de retinut:
# in caz de pseudoxerostomie (BMS), se apeleaza la tratament de specialitate si indrumam pacientul catre psiholog sau psihiatru;

# in cazul xerostomiilor tranzitorii (stari emotionale, deshidratari, febra, fumat), episodul este pasager, iar tratamentul este simptomatic. Se recomanda consum frecvent de lichide, in caz de deshidratare sau al starilor febrile. La respiratorul oral, chiar daca secretia de saliva este normala, pelicula salivara nu mai scalda suprafetele prezente in cavitatea orala, in special fata vestibulara a incisivilor maxilari, unde intalnim, de regula, procese carioase. Dupa tratarea ortodontica si/sau ORL a afectiunii, saliva isi va exercita menirea fara alte interventii;

# in cazul xerostomiilor adevarate, produse de diversele medicamente administrate, exista situatii cand nu se poate “elimina” cauza, deoarece tratamentul respectiv nu se poate intrerupe. Se ia legatura cu medicul curant in vederea gasirii unor alternative de tratament, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, se incepe tratamentul curativ de stimulare a salivatiei si profilactic local. Deficitul de saliva va fi corectat cu ajutorul medicatiei sialogoge sau coleretice sau prin administrare de substituenti salivari;

# in cazul xerostomiilor adevarate datorate afectiunilor locale glandulare, se instituie tratamente specifice (spre exemplu, pentru mentinerea protezei, la purtatorii de proteze totale s-au imaginat niste dispozitive – “rezervoare”, care se inglobeaza in baza protezei si elibereaza treptat, prin presiune, saliva artificiala continuta);

# cand xerostomia adevarata este cauzata de afectiuni generale, tratamentele sunt efectuate de medicii speciali sti. Stomatologul trebuie sa stie ca afectiuni generale precum limfoamele, hemopatiile, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, sindromul postmenopauza se insotesc de xerostomie. Ele se vor trata in colaborare cu specialistul in ideea vindecarii afectiunii de baza. In asemenea cazuri, se pot administra medicamente sialogoge sau coleretice in masura in care acestea nu contravin afectiunii generale sau interfereaza medicamentos cu tratamentul acesteia. Se pot administra si substituenti de saliva in aceleasi conditii. Controlul igienei bucale si fluorizarile locale se instituie obligatoriu.

2. Tratamentul de stimulare a scretiei salivare – se face atunci cand mai exista o secretie salivara minima.

Pentru stimulare, se poate folosi o solutie simpla fabricata dupa urmatoarea formula: 50 ml apa, 45 ml glicerol, 5 ml suc de lamaie. Solutia are un efect lubrifiant si usor stimulativ datorita gustului acrisor. Trebuie folosita insa cu discernamant, deoarece, in cazul prezentei dintilor naturali, exista pericolul demineralizarilor. Solutia poate fi folosita fara restrictii la pacientul cu dinti artificiali.

Se mai pot folosi tincturi amare care stimuleaza deopotriva secretia salivara, cat si pe cea gastrica: tinctura de China (contine chinina), tinctura de Cola (contine cafeina), tinctura de Gentiana si tinctura de Nuca vomica (contine stricnina, un alcaloid cu potential toxic, doza maxima permisa la o administrare fiind 1 g tinctura).

Tincturile se administreaza ca atare, introduse in apa cate 10-12 picaturi sau introduse in vinuri tonice. Pe aceasta cale, se administreaza inainte de masa, modalitate prin care se stimuleaza apetitul si se faciliteaza deglutitia si digestia. Se pare ca beneficiul terapeutic este in mare masura placebo.

# Ascoxal – tablete solubile ce contin acid ascorbic si percarbonat de sodiu. Tableta se dizolva intr-un pahar cu apa si se consuma in inghitituri mici;

# Bacosept – pulbere cu perborat de sodiu.

Ambele elibereaza oxigen activ ce stimuleaza secretia salivara si favorizeaza igiena bucala.

Produse comerciale si firmele producatoare:

Medicamente cu efect general de stimulare
Ele fac parte din categoria sialogogelor sau colereticelor. Stimularea secretiei salivare este produsa prin doua mecanisme, ce actioneaza la nivel celular sau la nivelul ductelor. Bineinteles ca aceasta terapie este indicata atunci cand in urma unui examen histologic se constata ca mai exista inca parenchim glandular functional sau atunci cand se urmareste stimularea glandelor salivare accesorii. Medicatia propusa vizeaza si tratamentul simptomatic al sindromului Sjögren.

# Bromhexinul este un medicament mucolitic folosit in tratamentul bronsitei cronice si al afectiunilor pulmonare obstructive. El stimuleaza secretia salivara si totodata produce reducerea vascozitatii ei.

# Anethol-tritoina (Surfarlem S 25) este indicat in tratamentul xerostomiilor de origine medicamentoasa sau postradioterapie. Desi rezultatele studiilor cu acest medicament au fost variabile, procentele semnificative de ameliorare a secretiei salivare fac ca el sa fie recomandat in situatiile mentionate mai sus.

# Pilocarpina este un alcaloid parasimpatomimetic cu efect de stimulare a musculaturii netede si a secretiilor exocrine. Ea stimuleaza secretia gastrica, intestinala, lacrimala si salivara. Efectul ei asupra glandelor salivare o face utila in tratamentul xerostomiilor post-radioterapie sau de alte origini. Administrarea ei se face pe cale generala, sub forma de tablete, injectii subcutanate sau topic, sub forma de tinctura de Jaborandi 2,5-3%, 60-80 de picaturi in 3-4 reprize/zi. Medicamentul prezinta o serie de efecte secundare: senzatie de caldura, transpiratii si ocazional greturi, fapt ce obliga ca acest tratament sa fie efectuat sub un control medical atent.