Tatuaj amalgamic

Tatuajul amalgamic este o leziune pigmentara exogena, iatrogena consecutiva implantarii traumatice accidentale de particule de amalgam in tesuturile moi. De obicei, apare dupa extractia unui dinte cu obturatie de amalgam sau consecutiv prepararii unor dinti cu obturatii de amalgam vechi, in vederea restaurarii.

Tatuajul amalgamic este cea mai comuna pigmentatie a mucoasei orale, cu localizare frecventa la nivelul gingiei libere sau atasate, urmata de mucoasa jugala, palat, limba si planseul oral. Tatuajul amalgamic se prezinta ca o zona maculara, aplatizata, bine delimitata, de marime si forma variabila, de coloratie gri-cenusie, ce merge pana la negru-albastrui. Datorita faptului ca amalgamul este bine tolerat de tesuturile moi, semnele clinice ale inflamatiei sunt rar intalnite.

Diagnosticul clinic poate fi confirmat radiologic prin evidentierea prezentei de particule metalice la nivelul tesuturilor peridentare. Imaginea radiografica poate varia de la simple particule de metal de dimensiunile unei gamalii de ac, pana la multiple opacitati cu diametre de cativa milimetri.

Tratament. Tatuajul amalgamic nu necesita tratament, acesta este inofensiv si nu are nicio importanta clinica.