Recesiunea gingivala, intalnita si sub numele de „retractie gingivala”, este un proces inlamator prin care marginea gingivala se misca de pe dinte, desprinzandu-se de suprafata sa.

De cele mai multe ori, aceasta afectiune apare datorita unei igiene orale deficitare care duce la acumularea de placa dentara si tartru pe suprafata dintilor. Desi se instaleaza in timp si poate trece fara a fi observata, recesiunea gingivala devine o problema atunci cand isi fac aparitia primele semne: sensibilitate la stimulti termici deoarece se expune radacina dintelui, sangerari la periaj datorita inflamarii gingivale, aparitia cariilor subgingivale.

Alte cauze posibile ce duc la recesiune gingivala, sunt: bruxismul (scrasnirea din dinti), friabilitatea tesutului gingival, periajul dentar agresiv (mai ales cel electric) sau folosirea atei dentare necorespunzator, probleme ale tractului digestiv (ex: hiperaciditate), diverse afectiuni parodontale, mobilitatea dintilor permanenti, inghesuiri si migrari dentare, piercing-urile orale.

In videoul de mai sus, este prezentat un tratament al recesiunii gingivale cu ajutorul unei alogrefe si L-PRF (Platelet-Rich Fibrin) la un pacient tanar, de sex feminin.