Stiinta loveste din nou. Cativa cercetatori au reusit sa creasca dinti rudimentari dintr-o sursa neobisnuita, si anume, urina omului. Rezultatele au fost publicate in Cell Regeneration Journal, si au aratat ca urina umana poate fi folosita ca sursa de celule stem. Aceste celule stem pot fi folosite pentru “cresterea” unor structuri asemanatoare dintilor.

Dinti din celule stemEchipa de cercetatori din China spera ca aceasta tehnica descoperita sa fie dezvoltata, astfel incat pe viitor dintii lipsa sa poata fi inlocuiti prin aceasta metoda.

Cercetatorii de la Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health au folosit urina ca punct de plecare. Celulele care sunt in mod normal transmise din organism sunt recoltate in laborator. Aceste celule colectate sunt apoi “antrenate” sa devina celule stem.

Un amestesc din aceste celule si alte materiale de la un soarece au fost implantate in animale. Cercetatorii au declarat ca dupa trei saptamani, “pachetul” de celule a inceput sa semene cu un dinte: “structura asemanatoare unui dintre continea pulpa dentara, dentina si smalt”. Cu toate acestea, asa numitii “dinti”, nu erau la fel de tari ca cei dintii naturali.

Aceasta cercetare nu va duce imediat la noi optiuni pentru medicii stomatologi, dar cercetatorii sunt de parere va duce la studii suplimentare care ar putea implini “visul regenerarii totale a dintilor oamenilor.”

Cea mai proasta sursa
Chris Mason, profesor in domeniul celulelor stem in cadrul University College London a explicat ca urina a fost un punct de plecare slab: “Este probabil una dintre cele mai proaste surse, exista foarte putine celule si posibilitatea ca transformarea lor in celule stem sa fie eficienta este foarte mica[…] Pur si simplu nu as face-o in acest fel”, a declarat acesta.

Deasemenea, el a avertizat ca riscul de contaminare, cum ar fi prin bacterii, este mult mai mare decat daca s-ar fi folosit celule stem din alte surse. “Marea provocare este reprezentata de dintii care au pulpa, cu nervi si cu vase de sange, care vor trebui sa se integreze pentru a putea obtine dinti permanenti”, a adaugat acesta.

Articolul original poate fi citit accesand BBC.co.uk.