Va doriti un zambet cat mai aproape de perfectiune? Cine nu-si doreste asa ceva! Atunci respectati cele 7 recomandari si aplicati-le in rutina zilnica.

Nu este o noutate ca un zambet alb si stralucitor va poate intineri sau va poate face mai atractiv. Conform unui studiu al Academiei Americane de Estetica Dentara, 96% din participanti cred ca un zambet frumos face persoana mai atractiva.

O igiena orala buna reprezinta mai mult decat doar felul in care aratati. Gura este ca o poarta pentru organism, ceea ce inseamna ca integritatea dintilor si a gingiilor afecteaza sanatatea organismului per total. Respectand sfaturile de mai jos, nu veti obtine doar un zambet frumos, ci veti face imbunatiri si pentru starea dumneavoastra generala.

  1. Spalati-va pe dinti regulat. Periajul este cheia unei igiene orala bune. Prin periaj se curata dintii, se indeparteaza resturile alimentare cu care bacteriile se hranesc si veti obtine o respiratie proaspata. O pasta de dinti cu fluor ajuta la crestere rezistentei structurii dentare, dar trebuie sa va periati dintii minim 2 minute pentru a lasa fluorul sa actioneze. Daca folositi periuta electrica, multe dintre acestea au un cronometru inclus.
  2. Folositi ata dentara zilnic. Ata reuseste sa indeparteze resturile alimentare dintre dinti, acolo unde periuta nu ajunge niciodata, lucru care ajuta la pastrarea sanatatii gingiilor. Este recomandata folosirea de 2 ori pe zi a atei dentara sau cel putin o data, inainte de culcare. In timpul somnului se secreta mai putina saliva, lucru care favorizeaza prolifererea bacteriilor.
  3. Mergeti la control. Vizitati dentistul cel putin de 2 ori pe an pentru o igienizare profesionala cu detartraj, periaj profesional si fluorizare (sau airflow unde este nevoie). Medicul dentist poate depista, inca din primele stadii, gingivitele, care sunt mai usor tratabile cand sunt prinse in stadiile incipiente. Daca sunteti predispus la carii sau la probleme gingivale, este recomandata vizita la medic o data la 4 luni. Deasemenea, daca suferiti de alte afectiuni generale care pot afecta integritatea gingivala (afectiuni precum diabet, HIV, cancer), intrebati dentistul de cate ori pe an trebuie sa veniti la control. Un regim special de ingrijire a cavitatii orale il au femeile gravide, persoanele cu diabet sau oricine beneficiaza de chimioterapie.
  4. Mancati sanatos. Includeti in alimentatia dumneavoastra produse lactate sau alte alimente bogate in calciu. Calciul ajuta la mentinerea structurii dintilor si a oaselor, iar vitamina C din citrice intareste sanatatea gingiilor. La fel de important este si ceea ce sa nu mancati: zaharul si alimentele lipicioase adresa de suprafata dintilor si cresc riscul carios, deoarece bacteriile, care se hranesc cu zaharuri, elimina acizi care duc la formarea cariilor. Daca mancati dulciuri, spalati-va pe dinti imediat, iar daca nu este posibil, clatiti-va gura cu apa.
  5. Nu fumati. Persoanele fumatoare sunt de 4 ori mai predispuse la afectiuni ale gingiilor comparativ cu nefumatorii, conform Jurnalului de Parodontologie. In plus, fumatorii risca sa dezvolte o respiratie neplacuta permanenta.
  6. Albirea dintilor. Desi beneficiile sunt doar de ordin cosmetic, cu ajutorul produselor actuale, albirea este o procedura simpla si sigura care nu afecteaza dintii, atat timp cat produsele sunt folosite corect si sub supravegherea dentistului. Produsele de albire din comert sunt eficiente pentru indepartarea petelor minore de pe dinti iar produsele profesionale sunt mai puternice si pot indeparta pete mai severe.
  7. Proceduri cosmetice. Primul lucru care il vede o persoana cand va intalniti cu ea, este zambetul. In cazul in care dintii au coloratii, sunt inghesuiti sau departati unul de celalalt sau mai rau, lipsesc, increderea de sine va poate fi afectata. In ultimul deceniu latura estetica a stomatologiei a evoluat foarte mult, ceea ce face posibila rezolvarea aproape a tuturor problemelor de ordin estetic. Fatele pot acoperi dintii patati sau cu forme anormale iar tramentele ortodontice pot alinia dintii cu anomalii de pozitie.