In stomatologie antibioticele sunt folosite doar ca metoda adjuvanta in cadrul tratamentelor efectuate de medicul dentist si se administreaza doar in anumite situatii.

Antibioticele nu rezolva definitiv problemele dentare!

Sa iau antibiotic daca ma doare un dinte?

In cazul unei dureri dentare cel mai indicat este sa va prezentati la medicul stomatolog, care poate suprima cauza durerii. Cel mai frecvent durerea este provocata de o pulpita (inflamarea nervului dentar) sau de o parodontita apicala (inflamarea tesutului osos din jurul varfului radacinii dentare) cu sau fara dezvoltarea unui abces dentar. Nu amanati vizita la medicul stomatolog, pentru ca situatia nu se va ameliora, dimpotriva, va progresa si se va asocia cu diferite complicatii. Cu cat infectia avanseaza, si tratamentul devine mai complicat, necesitand durata, efort si costuri mai mari.

Administrarea antibioticelor “dupa ureche” sau la recomandarea farmacistului in asemenea situatii nu elimina cauza durerii, ci doar amelioreaza temporar inflamatia si durerea, insa ulterior aceste simptome vor reveni.

Daca in cazul unei dureri dentare sau daca vi se umfla zona din jurul unui dinte si nu va puteti prezenta la medicul stomatolog, pentru ameliorarea simptomelor puteti lua antiinflamatoare, insa de indata ce aveti posibilitatea, prezentati-va la medicul stomatolog. Acesta este singurul in masura sa initieze tratamentul adecvat pentru eliminarea cauzei durerii dentare. Daca din motive obiective trebuie sa amanati consultul de specialitate incercati sa va contactati medicul stomatolog pentru a solicita o programare si cereti opinia acestuia in privinta masurilor pe care le puteti lua pana la prezentarea Dvs. la cabinet.

In lipsa tratamentului stomatologic infectia din interiorul dintelui sau de la nivelul osului din jurul radacinii dentare persista si intr-un moment ulterior, de exemplu daca va expuneti la curent, consumati alimente reci sau calde sau daca va scade imunitatea, inflamatia se reactiveaza.

Este demn de mentionat ca anumite antibiotice nu sunt recomandate pentru problemele stomatologice, iar altele au un spectru larg de actiune, generand dezechilibre microbiene in organism (distrug flora normala, benefica a organismului de exemplu la nivelul intestinului, cavitatii orale, etc.), insa fara a fi eficiente asupra germenilor care au provocat infectia dentara. De asemenea, persoanele care sufera concomitent si de alte boli generale, precum si gravidele trebuie sa consulte medicul curant sau medicul stomatolog inainte de a-si administra antibiotice sau alte medicamente.

Nu in ultimul rand antibioticele se administreaza in doze adecvate, pe o durata optima si la intervale de timp corespunzatoare duratei de actiune. Nerespectarea acestor criterii duce la tratamentul ineficient al afectiunii dentare.

Asadar, in cazul unei dureri de dinti sau daca vi se umfla zona din jurul unui dinte, cel mai indicat este sa mergeti la medicul stomatolog.