Machetele de ocluzie sunt piese protetice intermediare ce reproduc temporar baza si arcada dentara artificiala a protezei viitoare. Ele au doua componente, si anume: baza si bordurile de ocluzie.

Baza machetei de ocluzie vine in contact cu zona de sprijin a campului protetic, este asemanatoare cu cea a portamprentei individuale si reprezinta suportul pentru bordura de ocluzie. Aceasta poate fi realizata din mai multe materiale: placa de baza, acrilate auto-,foto- sau termopolimerizabile sau din mase termpolastice.

machetele de ocluzieBaza machetei trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie realizata in limitele campului protetic, sa se adapteze perfect pe suprafata modelului si sa nu basculeze, sa fie rezistenta la presiunile care se vor exercita asupra ei in timpul determinarii relatiilor intermaxilare, sa nu se deformeze si nu in ultimul rand, marginile trebuie sa fie netede si rotunjite, sa ocoleasca elementele mobile de la periferia campului protetic pentru a nu leza partile moi si a nu fi antrenate de contractia elementelor mobile.

Bordurile de ocluzie pot fi realizate din ceara roz sau alba, din mase termoplastice sau din rasini (auto- sau fotopolimerizabile), situatie in care fac corp comun cu baza machetei de ocluzie. Bordurile de ocluzie trebuie sa aibe o forma asemanatoare cu cea a arcadei dentare, forma bordurii trebuie sa fie paralelipipedica cu fetele plane si netede iar unghiurile rotunjite, trebuiesc modelate simetric fata de linia mediana. Deasemenea, suprafata ocluzala trebuie sa fie paralela cu soclul modelului, inclinarea versantului vestibular al bordurii in zona frontala sa fie de 2-5 grade la maxilar si de 2 grade la mandibula iar limita posterioara a bordurii trebuie sa fie situata corespunzator fetei distale a primului molar.

Rolul acestor borduri este de determinare, inregistrare si transpunere in laborator a relatiilor intermaxilare. Deasemenea, medicul traseaza niste repere pe aceste borduri pentru a indica tehnicianului locul montarii dintilor artificiali.