Gingivita de pubertate - simptome si tratament

Gingivita de pubertate poate sa apara atat la fete cat si la baieti, in special in zonele bogate in placa bacteriana si tartru dentar. In etiologia acestei afectiuni sunt implicate frecvent bacterii din speciile Prevotella intermedia si Capnocytophaga.

Care sunt simptomele gingivitei de pubertate?
Inflamatie gingivala cu o culoare rosie-violacee, tumefactie prin edem cu caracter reversibil, sangerare la masticatie, periaj, atingere cu sonda de examinare;
Hiperplazie gingivala, in special vestibulara, cu aspect bulbos al papilei interdentare;
Reducerea inflamatiei si tumefactiei dupa pubertate, dar uneori este nevoie de gingivectomie pentru rezolvarea definitiva a hiperplaziei.

Gingivita de pubertate este REVERSIBILA, apare mai frecvent intre 11 si 14 ani iar aparitia sa nu este olbigatorie.

Cum se trateaza gingivita de pubertate?
Tratamentul acestei afectiuni poate sa aibe mai multe etape. Acesta incepe prin indepartarea si prevenirea acumularii de placa bacteriana (periaj dentar corect, folosirea de apa de gura cu clorhexidina), debridare gingivala (curatarea placii bacteriene si a altor factori iritanti din santul gingival/punga parodontala), indepartarea tartrului dentar supragingival (detartraj ultrasonic) si subgingival (detartraj manual cu instrumentar special), tratament antimicrobian, excizie chirurgicala a hiperplaziei gingivale (in cazul incare este nevoie).