Diabetul este cea mai comuna afectiune endocrina. Exista doua tipuri de diabet: tipul I sau insulino-dependent si tipul doi sau non insulino-dependent. Cauza declansarii diabetului de tip I este distructia celulelor β din pancreas, care induc hiposecretia de insulina. Acest tip de diabet este diagnosticat de obicei inainte de varsta de 30 de ani si tratamentul cere administrarea de insulina.

Sursa foto: www.redmondmolloy.ie

Sursa foto: www.redmondmolloy.ie

Studiile epidemiologice au demonstrat o legatura stransa intre ambele tipuri de diabet si boala parodontala. Indivizii cu diabet prezinta pierderi ale atasamentului paraodontal mai frecvent decat restul populatiei, chiar si dupa inlaturarea unor posibili factori. Totusi, riscul parodontal crescut este corelat cu durata si calitatea controlului starii dietetice. De exemplu, s-a observat ca persoanele cu diabet non-insulino-dependent, prezinta un risc de trei ori mai mare in dezvolatarea bolii paradontale care nu a putut fi explicat pe baza varstei, sexului sau igienei orale. Intr-un studiu asupra diabetului insulino-dependent si a bolilor parodontale, s-a demonstrat ca diabetul este un factor de risc important in distructia parodontala. (Mai multe pe PUBMED)

Deasemenea, s-a demonstrat intr-un studiu longitudinal ca persoanele diagnosticate dar fara un control metabolic riguros au un procent crescut de parodontopatie in comparatie cu cei care au un control riguros, in ciuda igienei orale similare.

Luand in considerare aceste rezultate si altele care sunt puternic sugerate, concluzionam ca diabetul este un factor important de risc pentru paradontopatie. Este de asemenea stiut ca pacientii cu diabet au compromisa abilitatea de a raspunde la infectiile bacteriene, si acest lucru le poate creste riscul la parodontopatie.