Aparat ortodotnci adultiMai bine de jumatate dintre pacientii adulti au un oarecare viciu de aliniere a dintilor si pot beneficia de aparate dentare. Totusi, numai circa 15-20% dintre acestia apeleaza la un tratament ortodontic.

Care sunt avantajele aparatelor dentare? Dintii suprapusi sau inclinati fac controlul asupra placii dentare mai dificil, ceea ce predispune la carii si boli periodontale. Daca aveti nevoie de lucrari de restaurare, cum ar fi coroanele sau puntile dentare, alinierea dintilor poate inlesni aceste proceduri.
Multi adulti folosesc aparate dentare din motive estetice. Dintii aliniati arata mai bine decat cei nealiniati. In plus, pe masura ce imbatraniti muschii fetei devin mai putin tonici si buza superioara poate sa atarne. Pielea poate sa para mai elastica dupa deplasarea dintilor catre inainte.

Cand considerati ca aveti nevoie de un aparat dentar fie datorita faptului ca dintii dumneavoastra si-au modificat pozitia in raport cu momentul care ati purtat ultima oara un aparat dentar, fie din cauza ca nu ati purtat niciodata un asemenea aparat, nu va temeti. Aparatele dentare nu mai sunt ceea ce erau inainte. Datorita progresului in domeniul materialelor ortodontice, teama majoritatii adultilor de a le purta este nefondata. Iata de ce:

– arcurile de astazi, confectionate din titan si nichel, nu au nevoie sa fie stranse atat de des cum se intampla in trecut. Majoritatea adultilor relateaza numai un usor disconfort pentru 1-2 zile dupa fiecare ajustare.
– agrafele de ceramica care au nuanta smaltului dentar sunt mai putin vizibile decat cele confectionate din metal. Chiar si arcurile metalice sunt mai mici si mai greu de observat fata de cum erau inainte. De retinut totusi ca agrafele de ceramica sunt mai scumpe si necesită o perioada mai lunga de tratament.