Mituri in stomatologie

1. Detartrajul imi strica smaltul.
– FALS! Chiar daca detartrajul streseaza intr-o oarecare masura smaltul, manopera este sigura si nu strica smaltul. Detartrajul regulat (de doua ori pe an) ajuta la mentinerea sanatatii gingivale si dentare. In lipsa acestuia, depozitele de tartru se maresc si duc la retragerea gingiei si a osului in care dintele este implantat, fapt ce duc la pierderea dintilor.

2. Ma doare o masea pentru ca m-a tras curentul.
– FALS! Dintii dor datorita cariilor dentare si a complicatiilor acestora.

3. Trebuie sa NU ma spal pe dinti daca imi sangereaza gingiile.
– FALS! Gingiile sangerande sunt un semn ca exista o inflamatie la nivelul acestora datorita unor probleme dentare sau a unei igiene precare. Chiar daca gingiile sangereaza la periaj, acesta trebuie facut neaparat iar dvs. va trebui sa consultati medicul dentist pentru un diagnostic corect.

3. Daca un dinte cariat se trateaza, nu va mai aparea alta carie pe el.
– FALS! O igiena incorecta va duce la aparitia a noi carii indiferent daca dintele este sau nu tratat.

4. Tratamentul ortodontic este doar pentru copii.
– FALS! Daca in trecut tratamentul cu aparate ortodontice se faceau doar la copii, tratamentele moderne se aplica cu succes si la adulti. Pentru mai multe informatii apelati la medicul dvs. dentist pentru indrumarea catre un medic ortodont.

5. Mancarea si bauturile fierbinti sau reci pot afecta dintii.
– ADEVARAT! Totusi, acest lucru este posibil doar in cazul in care acest obicei este frecvent.

6. Daca ma doare maseaua iau antibiotic.
– FALS! Durerea de dinti se trateaza in cabinetul dentar iar antibioticele se iau doar cu prescriptie medicala si doar daca medicul curant va recomanda acest lucru.

7. Spalatul pe dinti excesiv, de mai mult de doua ori pe zi, poate distruge smaltul.
– ADEVARAT! Periajul dintilor de mai mult de doua ori pe zi poate provoca fisuri ale smaltului, mai ales daca se foloseste o forta mare iar perii periutei au duritate medie sau mare. Daca aveti obiceiul de a va spala pe dinti dupa fiecare masa, va recomandam folosirea unei periute ce are peri soft sau extra-soft.

8. Guma de mestecat fara zahar este la fel de eficienta ca spalatul dintilor.
– FALS! Intradevar, mestecatul gumei poate fi benefic pentru dantura in unele situatii cand periajul nu se poate efectua. Totusi, guma de mestecat nu va putea substitui niciodata periajul dentar deoarece placa bacteriana nu poate fi indepartata eficient.

9. Nu imi fac radiografii dentare pentru ca ma iradiez.
– FALS! Doza de radiatii la care pacientul este expus in timpul radiografiei sunt minime si nu afecteaza organismul. In plus, marea majoritate a clinicilor stomatologice detin aparate de radiografie digitale ceea ce inseamna ca doza radiatii X de cateva ori mai mica decat in cazul aparatelor cu film.

10. Daca ma spal corect pe dinti nu mai este nevoie sa folosesc si ata dentara.
– FALS! Din pacate, un periaj dentar corect nu elimina 100% placa bacteriana si resturile alimentare deoarece perii periutei de dinti nu ajung in spatiile dintre dinti.

11. Dintii de lapte nu trebuiesc periati deoarece se vor schimba.
– FALS! Periajul dintilor de lapte este la fel de important ca periajul celor definitivi. Periajul dentar trebuie facut de la aparitia primului dinte din mai multe motive: copilul va creste cu dinti sanatosi, acesta nu va fi traumatizat de aparitia durerilor datorate cariilor, va intelege de mic importanta igienei orale si va deveni un obicei placut si normal pentru acesta.

12. Nu are rost sa tratez cariile de pe dintii de lapte pentru ca oricum se schimba si as da bani degeaba.
– FALS! Cariile de pe dintii de lapte trebuiesc tratate din mai multe motive:
pot provoca dureri neplacute;
• cariile extinse nu pot fi tratate si din acest motiv se va ajunge la indepartarea prematura a dintilor;
• fapt ce duce la dezvoltarea anormala a maxilarelor si a dintilor;
• cariile dintilor de lapte se pot extinde la dintii permanenti.