Ce este turismul dentar?

Turismul medical este un domeniu care a luat o amploare deosebita  in ultima perioada. Aceasta forma de turism a aparut ca urmare a diferentelor foarte mari de preturi practicate de cabinetele din Europa de Vest si Statele Unite ale Americii comparativ cu cele din tari ca Romania, Ungaria, Mexic sau Costa Rica. In esenta, turismul medical se poate defini ca o calatorie pe care pacientul o face din doua motive: pentru a beneficia de tratament superior calitativ la un pret pe care si-l poate permite si pentru a se bucura de o vacata in tara sau zona respectiva.

Turismul dentar este una dintre cele mai populare si profitabile ramuri ale turismului medical. Numarul de pacienti care decid sa apeleze la tratamente stomatologice in Romania sau alte tari din Europa Centrala si de Est este in continua crestere, intru totul justificat daca luam in considerare diferenta de pret de pana la 70% practicata de cabinetele si clinicile de aici, fara a face rabat la calitatea lucrarilor dentare. In Romania, pacientii pot cu usurinta sa aleaga sa combine utilitatea acestei calatorii cu turismul de agrement, de relaxare, cultural sau chiar sportiv, in functie de preferinte.

Cum a aparut turismul medical?

Desi termenul de “turism medical a devenit extrem de popular ultimii 20 de ani, acest fenomen nu este unul vechi. De fapt, este chiar unul foarte vechi, datand inca din atichitate. Exista dovezi  istorice care atesta faptul ca Bazinul Mediteranei era extrem de des tranzitat de pacienti in cautare de alinare pentru diverse probleme de sanatate, in timp ce Siria era privita ca locul preferat pentru vindecarea deficientelor de vedere. Templele zeilor medicinei pot fi privite ca primele centre medicale din lume, unul dintre cele mai popularefiind templul lui Asclepios, zeul grec al medicinei.  Deseori, un numar mare de oameni  treceau prin calatorii lungi si istovitoare pentru a petrece cateva nopti in interiorul templului, in speranta ca zeul le va aparea in vis si le va ghida pasii spre vindecare.

Este cunoscut faptul ca de-a lungul timpului familiile instarite si elitele obisnuiau sa calatoreasca in statiuni balneo-climaterice pentru tratarea anumitor afectiuni ca astm sau bronsiolite. Insa odata cu aparitia Internetul si accesul crescut la informatii pacientii din toata lumea decid dn ce in ce mai des sa calatoreasca pentru a avea parte de tratamentele corespunzatoare la preturi pe care si le pot permite. Faptul ca in aceasta calatorie pot avea si activitati turistice nu face decat sa creasca popularitatea acestui domeniu.

Care sunt avantajele urmarii unui tratament dentar in Romania?

Astazi este mult mai usor pentru un pacient sa beneficieze de avantajele pe care le ofera turismul dentar datoruita accesibilitatii mijloacelor de transport, dezvoltarilor tehnologice,  usurintei de a fi informati prin intermediul Internetului si nu in ultimul rand accesibilitatii educatiei pentru medicii stomatologi din tarile in curs de dezvoltare.  Iata care sunt avantajele turismului dentar in Romania:

  • preturile accesibile: diferenta de costuri intre serviciile oferite de stomatologii romani si cei din majoritatea tarilor vestice este greu de trecut cu vederea. De multe ori un pacient poate plati si cu pana la 70% mai putin pentru acelasi tratament daca alege serviciile romanesti;
  • calitatea serviciilor: pregatirea dentistilor romani nu difera de a celor din alte tari. Datorita Internetului si cursurilor de perfectionare acestia pot fi mereu la curent cu ultimele noutati si tendinte in domeniul in care activeaza, prin urmare pacientii straini nu trebuie sa isi faca griji in privinta pregatirii, spacializarii sau a calitatii muncii acestora;
  • o vacanta deosebita: pacientii care aleg serviciile stomatologice romanesti pot opta pentru o gama larga de obiective turistice sau activitati recreative pe care ar dori sa le incerce in aceasta vacanta. Romania ofera atat o diversitate curturala cat si geografica greu de intalnit in alte tari. Bogatia traditiilor uimeste orice turist, sporturile care pot fi practicate aici sunt numeroase, palatele, castelele si arhitectura vor satisface cu sigurante cele mai pretentioase gusturi.
  • accesibilitatea: in ziua de astazi este mult mai usor pentru un pacient sa se deplaseze dintr-o tara in alta. Acestia au posibilitatea de a ajunge in Romania cu orice mijloc de transport doresc si se pot deplasa usor in interiorul tarii. Strainii sunt deseori surprinsi de faptul ca majoritatea romanilor vorbesc cel putin o limba straina, si prin urmare pot obtine usor indicatii.

Care sunt cele mai cautate servicii stomatologice de catre straini?

Cele mai populare servicii stomatologice cerute de pacientii straini sunt implanturile, coroanele, obturatiile de canal, chirurgia si cosmetica dentara. Atunci cand acestia se hotarasc sa apeleze la servicii stomatologice romanesti, prefera sa vina aici pentru un plan complet de tratament care sa le rezolve toate problemele. Prin urmare majoritatea cabinetelor si clinicilor au echipe care pot oferi o gama variata de servicii, astfel incat pacientul sa isi incheie vacanta in Romania cu o dantura perfecta. Acest lucru este benefic pentru ambele parti: pacientii sunt multumiti pentru ca pot bifa atat o dantura reparata cat si o vacanta de vis, in timp ce dentistii romani isi pot mari incasarile chiar si cu 25% datorita turismului dentar.