Igiena orala la copii

Decat sa le inspirati si lor frica de dentist, invatati-va copilul cateva obiceiuri prin care isi poti pastra dintisorii santatosi.

Va este frica de dentist?
Conform unui studiu al Universitatii Rey Juan Carlos din Madrid, ati putea transfera aceasta frica si copilului dumneavoastra. Cercetatorii au descoperit ca aparitia “dentofobiei” este strans legata de frica parintilor de stomatolog. Pe langa asta, modul in care reactioneaza tatal pe scaunul stomatologic influenteaza comportamentul atat a mamei cat si al copilului.

Copiii iau ca exmplu parintii, deci ramanand calm in cabinetul stomatologic in fata acestora, este important in modul in care copiii vor percepe dentistul.

Cateva strategii pe care le puteti aplica astfel incat copiii dumneavostra sa aiba o dantura sanatoasa includ:

Aratati-le cum se face
Dupa cum stim cea mai buna metoda de a invatat pe cineva ceva este prin puterea exemplului. Copilul dumneavoastra trebuie sa va vada spalandu-va pe dinti in fiecare dimineata. Daca deobicei va spalati fie inainte ca acestia sa se trezeasca sau dupa ce merg la culcare, ar trebui sa va schimbati rutina, astfel incat sa fie si ei prezenti. Ati putea sa lasati copilul sa va ajute sa va spalati pe dinti, exact cum il ajutati si pe el. Puteti cauta clipuri pe YouTube cu copii de aceasi varsta care se distreaza spalandu-se pe dinti. Copiilor le place sa aiba un companion atunci cand invata lucruri noi.

Asociati spalatul pe dinti cu o poveste
Puterea exemplului este un inceput bun, dar nimic nu se compara cu putin suspans pentru a va “mitui” copilul in a se spala pe dinti. Cu putina imaginative puteti crea o poveste cu caractere imaginare precum in cavaler (care sa reprezinte periuta de dinti), un monstru (placa bacteriana) care duc o lupta in pestera dragonului (gura copilui). Cantatul sau auditia unei melodii pentru spalat pe dinti poate ajuta la fel de bine.

Folosirea tehnologiei
De ce nu pot fi instrumentele de ingiena orala ca niste jucarii? Obiectul preferat atat de pediatri cat si de dentisti este periuta electrica. Face periajul mai rapid, usor, amuzant si in acelasi timp nu irita gingiile sensibile. Deasemenea, puteti inlocuiti ata dentara cu dusul bucal.

Micul ajutor al mamei
Atunci cand copilul este prea mic si nu se poate spala bine pe dinti si nu va va lasa sa-l ajutati, nu e nici o problema. Puteti aduce oricand o a treia persoana pentru a-l ajuta. Cea de-a treia persoana este o papusa dintr-o soseta. Impodibiti soseta astfel incat sa arate ca un stomatolog si lasati-l pe el sa ajute.

Lasati-i sa preia controlul
Vine o vreme cand trebuie sa pasati stacheta si sa va lasati copilul sa se spele singur pe dinti. La 5-6 ani, copiii au suficienta dexteritate si control bun asupra functiilor motorii pentru a se spala bine, desi tot va trebui sa-i supravegheati si sa le aduceti aminte sa se spale si sa foloseasca ata dentara pana la 7-8 ani. Odata cu aceasta varsta puteti introduce instrumente care sa-i ajute sa-si formeze propria rutina. Fie ca e o alarma care suna cand e momentul se spele pe dinti sau periajul alaturi de dumneavoastra. Un timer care il anunta cand e momentul in care trebuie sa schimbe “cadranul” pe care il periaza este bine venit.