Tratament ortodontic - sfaturi si recomandari

Uneori, tratamentele ortodontice pot creea pacientilor multiple neplaceri, si anume: pete albe, dinti galbeni sau chiar carii. Aceste probleme pot fi prevenite cu usurinta daca se respecta cateva reguli de baza.

Preveniti aparitia petelor albe cretoase
In timpul tratamentului ortodontic este important sa va mentineti dintii sanatosi. Nimeni nu isi doreste pete albe, cretoase pe dinti dupa tratament – acestea pot fi prevenite!

Petele albe cretoase indica existenta unei carii incipiente – zone in care dintele a pierdut minerale datorita acidului produs de bacteriile din placa bacteriana. Acest lucru se intampla in principal in zonele adiacente brecketilor unde placa bacteriana se fixeaza cu usurinta.

Pentru a preveni aceste pete, se recomanda aplicarea unor paste speciale, ce contin calciu si fosfati (un exemplu bun este GC MI Paste).

Adoptati o dieta sanatoasa
Un alt lucru important pe care purtatorii de apartate ortodontice trebuie sa-l respecte, este sa aiba o dieta sanatoasa. Aceasta asigura sanatatea dintilor si ii mentine intr-o forma buna.

Iata cateva sfaturi ce trebuiesc respectate:

  • consumati legume si fructe proaspete;
  • beti sucuri de fructe si alte bauturi neindulcite;
  • beti lichide indulcite artificial si evitati-le pe cele care contin zaharuri;
  • evitati alimentele, dulciurile si snacks-urile care contin zahar;
  • evitati alimentele care raman lipite pe dinti (de exemplu caramelele).

Fructe si legume

Igienizati-va dintii corespunzator
Periati-va dintii cu atentie, de doua ori pe zi, folosind o periuta moale, inclusiv in zonele adiacente brecketilor si sarmelor. Daca purtati elastice, acestea trebuiesc indepartate inainte de periere si de folosirea atei dentare si apoi reaplicate imediat. Perierea dintilor cu o pasta de dinti cu fluor ajuta deasemenea la prevenirea aparitiei petelor albe cretoase.

Obisnuiti-va sa folositi ata dentara cel putin o data pe zi. Sunt disponibile produse speciale care va pot ajuta sa curatati spatiile dintre sarme si zona gingivala. Pentru sfaturi si recomandari, intrebati medicul dentist si medicul ortodont.

Pentru a fi siguri de calitatea igienizarii dintilor, va recomandam utilizarea unui revelator de placa bacteriana. Odata aplicat, gelul coloreaza placa in roz (placa bacteriana ‘noua’) sau albastru (placa ‘veche’, formata in cel putin 24-48 de ore). Totodata, utilizarea unui astfel de revelator ajuta la identificarea placii bacteriene in zonele greu accesibile din jurul brecketilor si elasticelor, zone in care dumneavoastra trebuie sa acordati o atentie deosebita.