In ziua de astazi, exista pe piata o gama larga de paste de dinti de unde puteti alege. Cu toate acestea, nu toate sunt potrivite pentru dantura noastra. Iata cateva din calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca o pasta de dinti ideala:

Pasta de dinti ideala

Pasta de dinti nu trebuie sa fie nociva
Exista multe paste de dinti ce au in componenta sodium lauryl sulphate, prescurcat SLS, ingredient care este intalnit in detergenti, samponuri sau geluri de dus. Este dovedit faptul ca SLS ataca celulele mucoasei orale, provocand eroziuni si raniri ce pot provoca aparitia aftelor bucale.

Pasta de dinti trebuie sa imbunatateasca sistemul protector natural al salivei
Saliva, prin continutul ei de enzime si minerale, protejeaza dintii, gingiile, limba si mucoasa bucala de placa bacteriana si de bacterii. Saliva neutralizeaza PH-ul din cavitatea orala, combate bacteriile daunatoare si previne aparitia afectiunilor de la acest nivel.

In mod normal saliva actioneaza foarte bine, remineralizand smaltul dintilor, creand un invelis protector in jurul dintilor si vindecand leziunile gingiei. Acest sistem defensiv, poate fi afectat de excesul de zahar, bauturile carbogazoase, alcool sau nicotina.

Pasta de dinti trebuie sa aiba o aroma moderata
Pastele de dinti obisnuite au o aroma puternica. Un gust foarte puternic poate provoca iritatia mucoasei orale. Din acest motiv, se recomanda pastele de dinti ce nu contin arome puternice si nici substante volatile ce pot sa irite mucoasa. Deasemenea, gustul puternic poate provoca uneori pierderi de gust temporare, asadar va impiedica sa savurati adevaratul gust al alimentelor.

Pasta de dinti trebuie sa contina FLUOR
Fluorul intareste smaltul dintilor si il face mai rezistent la atacul acizilor. Fluorul poate chiar remineraliza smaltul decalcifiat al dintilor. Fluorul inhiba dezvoltarea placii bacteriene si deci poate ajuta la prevenirea cariilor dentare.

Pentru lung timp cariile au fost principala cauza a pierderii dintilor. Inca din 1960, fluorul a inceput sa fie folosit in programe de prevenire a cariei dentare. Cariile dentare au fost aduse sub control, iar astazi majoritatea pastelor de dinti contin fluor cu o concentratie cuprinsa intre 900 si 1500ppm (parti per milion).

Pasta de dinti nu trebuie sa dauneze smaltului dintilor
Majoritatea pastelor de dinti sunt abrazive. Intradevar, un anumit nivel de abraziune este acceptat pentru ca inlatura mai eficient placa bacteriana. Din pacate, cu cat creste acest nivel cu atat smaltul dintilor este mai expus abraziunii.

Nivelul de abraziune pentru pastele de dinti este masurat cu ajutorul unui indicator numit RDA (relative dentin abrasion). Cu cat acest indicator este mai crescut, cu atat gradul de abraziune este mai mare si deci smaltul dintilor mai expus. Pastele de dinti cu un coeficient RDA mai mare de 80 trebuie evitate. Atata vreme cat nu ati resimtit hipersensibilitate la baza dintilor, puteti folosi paste de dinti cu coeficient RDA intre 40 si 70.