Cine nu isi doreste un zambet sclipitor? Cafeaua, ceaiul, vinul si alte alimente provoaca colorarea dintilor in timp. Daca zambetul tau si-a pierdut din stralucire, exista cateva tehnici disponibile pentru albirea dintilor.

Produse ce pot fi utilizate acasa

  • Clatiri orale cu solutii pentru albire. Folosite ca si apa de gura, aceste produse contin agenti care albesc dintii. Sunt usor de folosit, tot ce trebuie sa faceti este sa barbotati solutia in gura pentru un minut. Deoarece solutia de albire este in contact cu dintii pentru o perioada scurta de timp, albirea se va face gradual
  • Pasta de dinti cu efect de albire. Aceste paste de dinti contin elemente abrazive sau enzime care indeparteaza petele de suprafata. Unele persoane dezvolata o sensibilitate dentara in urma folosirii acestor produse.
  • Stripsuri cu gel. Aceste produse se aplica deobicei odata pe zi timp de 2 ore. Pentru un efect sporit, aceste stripsuri se folosesc timp de 10-20 de zile.
  • Gutiera impreuna cu gelul de albire ce vin aplicate pe dinti. Aceste produse albesc dintii repede. Gutierele se confectioneaza in urma unei amprente luate de catre medicul dentist, sunt din silicon si se adapteaza perfect pe dintii dumneavoastra.

Proceduri in cadrul cabinetului stomatologic
Cea mai utilizata metoda in cabinet este reprezentata de aplicarea gelurilor pe baza de peroxid de hidrogen, in concentratie mai mare de 35%, gel ce vine aplicat pe dinti (in general de la premolarii din dreapta si pana la premolarii din stanga, superior si inferior). Deoarece intreg procesul este supervizat de medicul dentist, se pot folosi solutii de albire mai puternice, solutii care nu se gasesc in kiturile ce sunt utilizate acasa. Gelul care se foloseste in cabinet, poate fi activat de o lampa speciala ce intensifica efectul de albire.

Care este cea mai buna alegere pentru dumneavoastra?
“Inca cazul in care dintii si gingiile dumneavoastra sunt perfect sanatoase, atunci puteti opta pentru varianta de albire la domiciliu”, spune Kellee Kattleman Stanton, doctor in chirurgie dentara.

Solutiile de albire care se pot folosi acasa sunt usor de utilizat si mai putin costisitoare ca cele din cabinet. In cazul in care dintii sau gingiile dumneavoastra sunt sensibile, aceste metode nu sunt cea mai buna solutie deoarece pot cauza iritatii.

Rapiditatea poata constitui un factor important pentru dumneavoastra. Solutiile profesionale sunt in general mai puternice, de aici si rezultate mai rapide. Medicul dentist poate avea grija ca gingiile sensibile sa nu fie expuse la agentii de albire.

Solutiile albire actioneaza doar asupra smaltului natural. “Daca iti albesti dintii prea tare, se poate ajunge in situatia in care acestia sa fie mai albi comparativ cu plombele sau coroanele dentare existente in cavitatea orala”, spune Stanton. “Folosirea solutiilor de albire prea des, in special in combinatie cu pastele de dinti cu efect de albire, pot duce la colorarea in gri a dintilor”.

Cine nu poate folosii solutii de albire?
Femeile gravide sau care alapteaza, persoanele cu problem gingivale sau care prezinta carii netratate, tartu dentar, gingivita. Persoanele cu sensibilitate dentara trebuie sa fie precaute, de aceea se recomanda consultul de specialitate, in prealabil.