Radiografia dentara este imaginea unui dinte sau a maxilarelor, realizata dupa ce acea zona a fost expusa unor radiatii X.

In mod frecvent, in cursul tratamentelor stomatologice, o astfel de radiografie este vitala, ea putand avea o importanta majora pentru un diagnostic corect al cazului si pentru un tratament corespunzator. O astfel de interventie are loc, de obicei, in centrele speciale de radiologie dentara si mai nou, chiar in cadrul clinicilor de stomatologie moderne.

Exista mai multe tipuri de radiografii dentare, fiecare fiind cate o imagine in ansamblu a unei zone specifice. Dintre acestea, enumeram radiografia panoramica sau ortopantomograma, radiografia retroalveolara sau periapicala, radiografii ale articulatiilor temporo-mandibulare, radiografii ocluzale si radiografii ale sinusurilor maxilare.

Radiografia dentara retroalveolara ne poate da informatii esentiale doar pentru zone reduse ale cavitatii orale, este cea care ne arata doar o parte din dintii de pe arcada. Tehnica in sine nu este foarte complicata sau dureroasa, pacientul fiind nevoit sa stea cateva secunde in pozitie fixa ca imaginea radiologica sa se poata inregistra pe film, acest procedeu fiind gata cu tot cu rezultat in doar cateva minute. Este cea mai simpla si deloc scumpa investigatie de acest gen, fiind recomandata de catre aproape toti medicii stomatologi, in cazuri precum demararea unui plan de tratament, detectarea unor carii sau infectii dentare, chiar si atunci cand se urmeaza un tratament si se doreste verificarea acestuia.

Ortopantomograma (OPG) sau radiografia panoramica reprezinta o imagine in ansamblu a intregii cavitati orale a pacientului. Aceasta nu poate oferi informatii de mare finete dar furnizeaza date generale despre situatia clinica a acestuia. Surprinde foarte bine amandoua arcadele dentare si scoate in evidenta foarte bine raportul dintre dinti si sinusurile maxilare sau canalele mandibulare. Acest tip de radiografie se efectueaza, de regula, inainte de a incepe vreun tratament, deoarece un diagnostic corect stabilit este pus in legatura directa cu aceasta imagine.

Pentru niste detalii suplimentare si care pot fi de un real ajutor in stabilirea diagnosticului si a planului de tratament corespunzator este necesara, de multe ori, si o radiografie retroalveolara. Aceasta este ceva mai mica dar mai fidela informatiilor greu accesibile.

Radiografiile dentare muscate sunt niste imagini din sfera radiologica care evidentiaza doar cativa dinti de pe suprafata arcadei. La fel ca si radiografia retroalveolara, si acest tip de imagine ofera informatii esentiale doar pentru zone mici ale cavitatii orale si se indica in scopul de a investiga dintii dinspre partea ocluzala. Se ataseaza de dintele pacientului un cadru cu film radiologic, aceasta miscare avand ca scop muscarea filmului de catre pacient. Deasupra capului pacientului se aseaza aparatul de radiologie iar dupa cateva secunde in care pacientul a stat in pozitie fixa, imaginea a putut fi inregistrata. Dupa cateva minute, pacientul poate pleca cu filmul developat.

Desi acestea reprezinta radiografiile cele mai recomandate si efectuate in acest domeniu, mai exista si un alt tip mai nou de film radiologic care se practica, radiografia dentara digitala in doua dimensiuni, aceasta prezentand avantajul ergonomiei si anume ca se foloseste cu mare usurinta exact langa scaunul medicului stomatolog.