respiratie urata combatuta cu iaurt

Iaurtul neindulcit poate ajuta in combaterea respiratiei urat mirositoare, a cariei dentare si afectiunilor gingivale, conform ultimelor studii. Cercetatorii japonezi au constatat ca un consum zilnic de iaurt reduce nivelul sulfidelor de hidrogen, un element determinant al mirosului neplacut la nivelul cavitatii bucale (constatat la 80% din subiectii voluntari examinati).

Explicatia efectului consta in prezenta in iaurt a bacteriilor Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus. Detaliile studiului au fost prezentate la adunarea generala a Asociatiei Internationale a Cercetarii din domeniul Medicinii Dentare. Au fost inclusi in studiu 24 de voluntari, carora li s-au dat instructiuni stricte privind igiena orala, dieta si medicatia. Timp de 2 saptamani ei au fost privati de consumul de iaurt, lactate similare si branzeturi. Dupa aceasta perioada, cercetatorii au prelevat probe de saliva si au raclat mucoasa linguala pentru a determina cantitativ prezenta bacteriilor si a elementelor ce induc mirosul cavitatii bucale, inclusiv sulfidul de hidrogen.

Apoi pacientii au consumat zilnic cate 90 grame de iaurt timp de 6 saptamani. La sfarsitul acestora, s-au repetat analizele cantitative mentionate si s-a constatat o scadere a sulfidului de hidrogen cu aprox. 80%. De asemenea, s-a remarcat si o semnificativa scadere a cantitatii de placa bacteriana si a incidentei gingivitelor la subiectii consumatori de iaurt.

In medie, una din patru persoane sufera de respiratie urat mirositoare, in vreme ce 19 din 20 prezinta afectiuni gingivale intr-un anumit moment al vietii. Cea mai buna metoda de prevenire a respiratiei neplacute ramane insa mentinerea unei igiene bucale riguroase.

Acest lucru implica periajul dentar corect de doua ori pe zi cu paste de dinti fluorizate, reducerea frecventei rontaitului dintre mesele principale, folosirea atei interdentare si controlul stomatologic periodic.