Discutii

In situatiile in care terapia parodontala rezectiva are rezultate predictibile, initierea tratamentului endodontic anterior oricaror altor interventii va avea ca efect simplificarea interventiilor chirurgicale. Aceasta, deoarece prepararea dintelui interfereaza de cele mai multe ori camera pulpara, periclitand, astfel, realizarea unei etanseizari corecte a cavitatii de acces necesare tratamentului endodontic.

In cazul in care decidem sa realizam o hemisectie, o atentie deosebita trebuie acordata morfologiei, lungimii clinice si formei radacinilor unui dinte pluriradicular. Divergenta accentuata a radacinilor poate constitui o indicatie de electie in cazul realizarii unei hemisectii. Dintii pluriradiculari afectati de procese patologice care au radacini accentuat divergente vor facilita clinicianului posibilitatea de realizare a unei rezectii radiculare; dintii cu radacini foarte apropiate sau chiar fuzionate nu vor beneficia de acest tip de interventie.

Dimpotriva, sunt contraindicate pentru realizarea hemisectiilor toate situatiile in care morfologia tesuturilor restante nu poate asigura realizarea unei bune igienizari a acestora de pacient sau substratul osos remanent nu poate oferi o buna ancorare a structurii radiculare conservate. De asemenea, in situatiile in care tratamentul endodontic esueaza sau portiunea dentara este nerestaurabila, hemisectia este contraindicata.

Dupa terminarea terapiei rezective, incepe faza de restaurare protetica a structurii dentare conservate. Conceptele actuale privind reabilitarea protetica a dintilor hemisectionati impun realizarea unei confluente a contururilor radicular si coronar. In plus, conturul axial al dintelui trebuie sa fie identic cu cel fiziologic, fapt ce implica ca restaurarea coronara sa realizeze cu radacina un profil de emergenta a carui valoare sa fie egala cu zero. Aceste suprafete transgingivale va trebui sa prezinte un contur protetic aplatizat la nivelul marginii gingivale, obtinandu-se astfel o regiune cat mai putin retentiva.

Concluzii

Indepartarea unei radacini impreuna cu portiunea coronara adiacenta este cunoscuta ca hemisectie. Hemisectia unui molar mandibular sau maxilar are ca obiectiv mentinerea dintelui respectiv ca element de agregare pentru o viitoare piesa protetica sau ca suport ocluzal. Aceasta metoda de tratament poate avea rezultate predictibile doar daca etapele de diagnostic, tratament endodontic, chirurgical si protetic sunt corect realizate.

BIBLIOGRAFIE

1. Glickman T. Clinical Periodontology. 1st ed. Philadelphia, PA: WB Saunders; 1953.
2. Silverstein L.H., Moskowitz M.E., Kurtzman D., Shatz P.C. Prosthetic considerations with periodontal root resective therapy, Part 2. Hemisections. Dent Today. 1999; 18:86-89.
3. Hempton T., Leone C. A review of root resective therapy as a treatment option for maxillary molars. J Am Dent Assoc. 1997; 128:449-455.
4.
Cohen E. Atlas of Cosmetic and Reconstructive Periodontal Surgery. 2nd ed. Philadelphia, PA: Lea & Febiger; 1994.
5. Appleton I.E. Restoration of resected teeth. J Prosth Dent. 1980; 44:150-153.
6. Rosenberg M., Keough B., Kay H. et al. Periodontal and Prosthetic Management for Advanced Cases. Chicago, IL: Quintessence Publishing Co; 1988.

Sursa articolului: www.jpda.com.pk/hemisection-as-an-alternative-treatment-for-the-vertically-fractured-mandibular-molar