Dentistul dvs. spune ca trebuie sa va extrageti molarul de minte. Dar nu ma doare, spuneti dumneavoastra, de ce sa-l scot? In ziua de azi, chirurgia orala de extragere a molarului de minte este o operatiune standard, dar nu este intotdeauna necesara.

Potrivit unui studio, 10 milioane de molari de minte sunt extrasi in fiecare an de la 5 milioane de pacienti. Mai mult de 60% din aceste extractii nu sunt necesare.

Chiar daca molarul de minte nu v-a provoaca disconfort, asta nu inseamna ca totul e in regula. Dintele poate fi blocat sau anclavat, ceea ce inseamna ca acestia nu pot penetra osul maxilar si nu pot erupe normal. Poate maxilarele dumneavoastra nu sunt suficient de mari pentru a permite eruptia acestora sau dintii au o pozitie inclinata de eruptie. Datorita acestori factori dintii vecini pot avea de suferit.
Unii dentisti aleg extractia molarului de minte pentru a preveni eventualele probleme. Odata cu inaintarea in varsta oase maxilare devin mai dure, ceea ce face ca dintele sa fie mai greu de extras.

In urma extractiei de molar de minte pot sa apara complicatii cum ar fi sangerari abundente, fracturarea dintelui sau pierderi minora a mobilitatii mandibulei. Aceste probleme pot dura cateva zile sau, in unele cazuri, toata viata.

Cand este recomandata extractia?
Atunci cand molarul de minte produce disconfort sau cand examenul radiologic arata o pozitie de eruptie nefavorabila.

Alte motive pot include:
• Afectarea altor dinti: molarii de minte pot impinge alti dinti provocand durere si probleme ocluzale
• Probleme mandibulare: se pot forma chisturi in jurul molarului, care, lasate netratate, pot duce la afectarea nervilor si la formarea unei cavitati in interiorul osului
• Probleme sinusale: pot provoca dureri sinusale, presiune si congestie
• Inflamarea gingiilor: tesuturile adiacente se pot inflama ducand la incapacitatea unei bune igienizari a zonei
• Carii: gingiile inflamate formeaza o zona unde se retentioneaza alimente care ajuta la formarea de bacterii care duc la aparitia cariilor
• Alinierea: molarii de minte inclusi pot anula efectul aparatelor ortodontice, pot modifica pozitia puntilor dentare, coroanelor de invelis, lucrari protetice partiale sau orice alt tip de proteza dentara.

Medicul dentist va analiza forma arcadei si pozitia dintilor si va decide care e atitudinea terapeutica favorabila.

Inca nu sunteti pregatit sa va “despartiti” de molarul de minte? In cele mai multe cazuri, trebuie sa asteptati cateva luni pentru a vedea evolutia eruptiei si apoi sa luati o decizie, dar daca durerea se instaleaza, gingia devine inflamata si simtiti un gust neplacut in dreptul dintelui, atunci este cazul sa apelati la un consult de specialitate.