Extractia alveoloplastica este o tehnica speciala de extractie prin care se urmareste dirijarea procesului de vindecare a plagii postextractionale, in scopul obtinerii unei creste alveolare bine conformate, acoperita cu mucoasa apta pentru protezare dentara.Extractia alveoloplastica

Indicatia principala a acestei tehnici o reprezinta extractia a doi sau a mai multor dinti alaturati, de la nivelul uneia sau a ambelor arcade, urmata de protezare imediata sau precoce.

Extractia alveoloplastica are numeroase avantaje:

  • reduce durata tratamentului;
  • evita riscul aparitiei unor creste neregulate dupa vindecarea plagii;
  • pregateste procesul alveolar pentru aplicarea viitoarei proteze dentare;
  • elimina faza de edentatie neprotezata care ar putea conduce la prabusirea ocluziei, cat si la alte inconveniente determinate de edentatie.

Extractia alveoloplastica presupune o regularizare la marginilor osoase, a septurilor interdentare si interradiculare, o modelare corespunzatoare in ceea ce priveste inaltimea si latimea tuberozitatii maxilarului.

Sutura postextractionala favorizeaza mentinerea cheagului intraalveolar, reduce riscul de sangerare al plagii, protejeaza plaga de mediul septic bucal, accelereaza procesul de vindecare prin mentinerea lamboului de parti moi peste os, reduce intensitatea durerii postextractionale.

Protezarea imediata sau precoce restabileste functia de masticatie si fonatie, reface fizionomia si reduce perioada de adaptare la proteza. Aplicarea imediata sau precoce a protezei dirijeaza si stimuleaza functional procesele de rezorbtie si apozitie osoasa.